Volledig scherm
© Bert Jansen

Schade bierfiets vergoeden na ongeval: 5 vragen over aansprakelijkheid

EINDHOVEN/NUENEN - De huurder van de in 2015 door een trein verpletterde bierfiets moet de fietseigenaar een schadevergoeding betalen. Dat bepaalde de rechter in Den Bosch. Wat mag je van een consument verwachten als hij zijn handtekening onder een huurcontract zet? En is een WA-verzekering altijd afdoende?

Bij een dramatisch ongeluk met een bierfiets, op de spoorwegovergang aan de Tongelresestraat in Eindhoven, kwam in 2015 de 24-jarige Ruud Bijsterveld om het leven. Hij was spits van het Nuenense EMK-elftal dat op de bewuste fiets het kampioensfeest vierde. De verhuurder van de bierfiets betreurt wat gebeurd is. Toch wil hij geld zien van de huurder die tekende voor zijn fiets.  

Is deze schadeclaim terecht?

Ted Gersjes, letselschadejurist in Eindhoven meent van wel. "Van elke huurder wordt verwacht dat hij op de hoogte is van de inhoud van de overeenkomst die de verhuurder heeft opgesteld. Daarin staat wat wel en niet verzekerd is. Zo had de huurder van de bierfiets kunnen weten dat hij aansprakelijk is voor schade die aan de bierfiets ontstaat. De rechter heeft het overigens over een plezierfiets."

Algemene Voorwaarden? Maar die leest toch niemand?

"Klopt, en daar zit de crux. Het is meestal een hele lange opsomming van artikelen in kleine lettertjes. Vaak wordt op korte termijn besloten om een iets als een plezierfiets of een opblaasbare attractie te huren. Maar weinig mensen nemen de moeite om alle voorwaarden door te lezen. De verhuurder moet deze voorwaarden gelijktijdig met het contract verstrekken, maar hij hoeft niet uit te leggen wat er precies in staat. Dat is de verantwoordelijkheid van de huurder. Wie ongezien tekent, heeft uiteindelijk geen poot om op te staan en doet zichzelf tekort. In het geval van de plezierfiets stond het niet verzekerd zijn van de schade ook al vermeld in het contract van één kantje dat is ondertekend."

Zijn er andere manieren om risico's in beeld te krijgen?

"Je kunt als consument vragen om een globale uitleg van de voorwaarden. Als je vraagt naar wat wel en niet verzekerd is, weet je in ieder geval meer. Ook de verhuurder kan meewerken. Er zijn bedrijven die een soort flyer maken. Daarin wijzen ze op de eventuele risico's. Ook wordt soms de mogelijkheid geboden om tegen betaling een extra verzekering af te sluiten waarmee risico wordt afgekocht. Als een verhuurder regelt dat dit ter plekke kan, zullen de meeste mensen van die mogelijkheid gebruik maken. Vergelijk het met het huren van een auto. Daar komen vaak ook aanvullende kosten bij om risico's af te dekken."

Wordt de schade gedekt door de WA-verzekering?

"Dat hoeft niet zo te zijn. In het geval van de plezierfiets lijkt het om een 'evenement' te gaan. Je trekt er immers met een groep op uit. En evenementen zijn uitgesloten door de meeste WA-verzekeringen.  Er worden door verzekeraars speciale evenementenverzekeringen aangeboden." 

Als de WA-verzekering de schade niet dekt, wie draait dan op voor de kosten?

"In militaire kringen noemde men dat destijds 'rekening man', wat betekent dat de huurder het gevraagde bedrag moet ophoesten."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement