Volledig scherm
PREMIUM
Deze foto is gebruikt voor de kerstkaart van Doctors for Mozambique afgelopen kerstmis. Alle studenten van dat moment staan erop. © Miriam Van Den Nieuwenhof

Slim, arm, maar toch arts in Afrika: stichting uit Nuenen bestaat tien jaar

NUENEN - In het binnenland van Afrika wonen. Heel erg slim zijn maar ook heel erg arm. Dan is arts worden een utopie. Totdat de Nuenense stichting Doctors for Mozambique (DfM) je er uitpikt en je de zeldzame kans geeft om te studeren.

Het is deze week tien jaar geleden dat de stichting werd opgericht. 35 studenten heeft DfM momenteel onder haar hoede. Elf zijn er al afgestudeerd en werken als arts in de binnenlanden. Na hun afstuderen zijn ze verplicht om daar drie jaar te werken. ,,Dat doen ze graag. Daar komen ze zelf vandaan”, vertelt oprichtster Gitta van der Meeren, zelf net terug uit Mozambique waar ze al sinds 2004 komt. ,,Mijn man werkte op uitnodiging in Beira, een stad midden in het land, als dermatoloog. Ik ging mee en gaf les in microbiologie. Het trof ons dat veel jonge mensen niet konden studeren vanwege armoede. We wilden daar iets aan doen en kregen met hulp van vrienden, een groot netwerk en een hoge gunfactor al snel de stichting van de grond. Iedereen werkte mee om niet. Het bestuur ging in Nuenen aan de slag, mijn man en ik in Mozambique. Schooljaar 2009 startten de eerste drie studenten aan de medische faculteit.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement