Volledig scherm
© SP Uden

SP-fractie Provinciale Staten: Referendum over Nuenen belangrijk

NUENEN - Als Nuenen zich op 10 oktober tijdens een referendum uitspreekt tegen een fusie met Eindhoven kan dat ook de stemming in Provinciale Staten keren.

De Brabantse coalitiepartij SP (negen zetels) vindt dat Provinciale Staten serieus rekening moeten houden met de uitkomst van het referendum over de herindeling in Nuenen. Voorzitter Maarten Everling van de SP-fractie heeft dat gezegd, minder dan een maand voordat de inwoners van het dorp naar de stembus gaan. De rol van zijn fractie lijkt op voorhand cruciaal voor het vervolg van het fusieproces.

D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings die Nuenen wil dwingen tot een fusie staat op het standpunt dat de uitkomst van het referendum voor haar niks verandert. Spierings meent dat Nuenen niet in staat is om zelfstandig te blijven en de noodzaak van een fusie verdwijnt volgens haar niet door een referendum, zei ze eerder.

Te kort door de bocht

,,Wij vinden dat te kort door de bocht", aldus SP-fractievoorzitter Everling. ,,Als mensen de moeite nemen om te gaan stemmen moet je daar serieus rekening mee houden."

Een stem van de Nuenense bevolking tegen de fusie betekent echter niet dat de SP in Brabant zich daar per definitie bij aansluit, benadrukt de fractievoorzitter. ,,Het vervelende is dat het referendum echt heel erg laat komt. Het fusieproces is ingezet en zet je niet zomaar stop. Maar we moeten wel zorgen dat we recht doen aan de uitslag en dat kan alle kanten op gaan. De uitkomst laat zich niet voorspellen, maar als Nuenen tegenstemt, moeten we daar iets mee en moeten we het erover hebben. Ik denk dat er nog wel een aardig aantal gesprekken over gevoerd gaat worden."

Snoeihard

In het coalitieakkoord van VVD, D66, SP en PvdA staat dat het proces naar een krachtig bestuur in Brabant van onderop wordt georganiseerd, maar allerminst vrijblijvend is. Tegenstanders van de fusie rekenen niet op de coalitiegenoten van de SP die eerder snoeihard oordeelden over de lokale politiek in Nuenen.

Het referendum in Nuenen kwam er op initiatief van de lokale SP-fractie die tegen de gedwongen fusie met Eindhoven is. Het SP-plan belandde in mei in het coalitieakkoord van Nuenen.

De coalitie, die ook tegen een fusie met Eindhoven, is zal zich neerleggen bij de uitslag als de opkomst hoger is dan 35 procent. Ongeveer 18.500 inwoners van de gemeente Nuenen mogen op 10 oktober stemmen.