Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings. © Fotomeulenhof

Strikt financieel toezicht voor Eindhoven en Nuenen

DEN BOSCH/EINDHOVEN - De provincie Noord-Brabant houdt vast aan het strikte financieel toezicht voor Eindhoven en Nuenen vanwege de fusie van beide gemeenten. Vanaf vandaag moeten Eindhoven en Nuenen grotere investeringen laten goedkeuren.

Het strikte financieel toezicht was in april al aangekondigd aan beide gemeenten. Burgemeester Maarten Houben van Nuenen noemde het voorstel van gedeputeerde Anne-Marie Spierings begin deze maand nog onwerkbaar. Hij vertelde in de gemeenteraad dat beide gemeenten flink geageerd hebben tegen het plan. 

Het definitieve besluit over het preventieve financieel toezicht dat vandaag aan beide gemeenten is verstuurd maakt duidelijk dat de provincie amper iets heeft aangepast. Eindhoven moet investeringen van 500.000 euro of meer laten goedkeuren door zowel de provincie als de gemeente Nuenen. Nuenen moet investeringen vanaf 50.000 euro laten goedkeuren door de provincie en de gemeente Eindhoven.

Potverteren

Het financieel toezicht hoort bij een herindelingsproces om te voorkomen dat gemeenten gaan potverteren in de laatste jaren van hun bestaan. De maatregel blijft voor Eindhoven en Nuenen gelden tot de samenvoeging op 1 januari 2021 is afgerond.

Ook het herindelingsplan voor Eindhoven en Nuenen is dinsdag gepresenteerd. In het plan heeft de provincie uitgewerkt hoe de nieuwe gemeente Eindhoven er uit gaat zien en wat de fusie betekent voor de inwoners.

Karakter

Volgens de provincie verandert er voor de inwoners van Nuenen niet veel. ,,Nuenen blijft Nuenen. De leefbaarheid in de dorpen, kernen en wijken blijft ook voor de nieuwe gemeente belangrijk. Cruciaal is dat het kleinschalige en vitale dorpse karakter van Nuenen behouden blijft zonder de kernen aan elkaar te bouwen en de bestaande groene buffers aan te tasten’’, schrijft de provincie.

De inwoners van Nuenen gaan niet meer lokale belasting betalen maar de gevolgen voor de inwoners van Eindhoven zijn nog niet bekend.  

Er komt in Nuenen een dependance van het gemeentehuis voor publieke dienstverlening. De dorps- en wijkraden in Nuenen blijven bestaan en het dorp houdt bijvoorbeeld een bibliotheek.

De fusie kost geen banen. ,,We gaan ervan uit dat geen enkele ambtenaar zijn baan verliest door de samenvoeging.''

Vanaf deze week ligt het herindelingsplan ter inzage en kan iedereen reageren. De reactie worden na de zomer verwerkt in een herindelingsadvies. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement