Volledig scherm
Een afgeladen Tienertent in 2016. © Miriam van den Nieuwenhof

Tienertent Nuenen viert derde carnavalsjubileum

NUENEN - De Tienertent in Nuenen viert dit jaar het derde carnavalsjubileum.  Op 720 vierkante meter gaan 1450 tieners uit de hele regio in deze tent uit hun dak. Zonder spiedende blikken van ouders. Zelfs de burgemeester komt niet binnen zonder pasje.

Tieners vielen overal tussen. Kindercarnaval te kinderachtig, maar in de kroeg buiten gekeken. Ze verteerden niks en hielden volwassen klanten weg, zo was de gedachte. De oplossing? Carnaval voor 12 tot 17, georganiseerd door de Nuenense horeca en carnavalsvereniging. Met oud-prinsen, gildebroeders en brandweer als 'oppassers' zodat het niet uit de hand zou lopen. Maar de tapkraan mocht open en niet alleen tieners werden dronken, ook hun oppassers hadden een (te) gezellige avond. Er werd gevochten, één keer werd de hele tent zelfs leeg geveegd.

Redenen genoeg om er in 1999 de stekker er uit te trekken. Dat de tienertent er vandaag de dag nog staat is dan ook te danken aan een paar enthousiastelingen. Zij overtuigden de carnavalsvereniging dat het anders kon. Een van hen was Carl van der Velden. Hij gaf leiding aan de vrijwilligers en zorgde voor de eigen beveiliging.  Een ander was Rita Endevoets. Werkzaam bij Laco kende ze veel jeugd vanwege het discozwemmen. Een enorm voordeel zo bleek. De jeugd had respect voor haar.

Endevoets: ,,Het duurde een paar jaar voor het bakkeleien voorbij was. Sommige groepen hadden het regelmatig met elkaar aan de stok en dan moesten we optreden. Als het weer zo ver was, riep Carl me. ,,'Rita, daar in die hoek, ga eens met ze dansen', nou en dan ging ik er tussen staan en dansen. Want dat hielp. Maar ik ben wel eens bang geweest."

Steeds professioneler 

Het werd gaandeweg professioneler. Van der Velden: ,,Professionele beveiliging en fouilleren bij binnenkomst." Strenger maar het feest werd er beter van, vertelt Endevoets. ,,We verkochten avond aan avond uit en er stonden lange rijen voor de dagkaarten. Het was een machtige tijd."

Met de alcoholgrens naar 18 kwam er zero tolerance-beleid: ,,Nul is nul. Ga je in de fout? Dan kom je niet meer binnen. Ook de volwassenen drinken niet. Pas als de laatste tiener de tent uit is nemen we er eentje. Iedere avond zijn er 50 mensen actief."

Van der Velden: ,,We gaan goed om met de doelgroep, er is veel ervaring. Je moet meegaan in het spel. Maar de jeugd is veel braver. Als er nu een kring om jongens staat wordt daar niet gevochten, maar gedanst. Vroeger was het bewaken, nu is het groot feest. En de tieners van toen zijn nu zelf vrijwilliger."

Volledig scherm
Een aantal vrijwilligers met op de voorgrond de werkgroep: Helmut van der Vorst, Waldo Scheepers, Adrie Raaijmakers, Carl van der Velden, Ton Visser en Rinus Sanders. Yvonne van Tien ontbreekt. © Miriam van den Nieuwenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement