Volledig scherm
De gevonden kruik. © Miriam van den Nieuwenhof

Toevalstreffer: bijna gave kruik uit vroeg zestiende eeuw opgegraven in Nuenen

NUENEN – Bij de archeologische opgravingen aan het Witte Hondpad is donderdagmiddag een bijna gave kruik gevonden. Datering: vroeg zestiende eeuw. De vondst is bijzonder omdat de aardewerk kruik bijna onbeschadigd is. Er ontbreekt alleen een randje aan de bovenkant en de bodem is licht beschadigd. 

Zeer speciaal is dat de kruik is gedecoreerd met symbolen, een zwaard en een rad. Dit zijn de versierselen van Sint Catharina uit Den Bosch, de attributen waarmee zij bekendstaat. Catharina werd op een rad gemarteld. De versierselen werden eerder aangetroffen op voorwerpen die in Den Bosch zijn gevonden.

Aanleiding om te graven was de verwachting sporen van bebouwing aan te treffen. Archeoloog Martijn Bink deed de opgraving: ,,We hadden de verwachting sporen van een tiendschuur aan te treffen. Dat is de plaats waar met ‘tienden’ de belasting werd betaald. De vorm daarvan is nog vrij onbekend. De sporen die we in het zand vonden van greppels en paalkuilen nodigden uit tot verder onderzoek waardoor we uitgestrekter en dieper zijn gaan graven. In een kuil die we hebben uitgediept lag deze kruik, bijna helemaal intact en dat is echt uniek. We vinden veel scherven. Mensen gooiden dingen weg omdat ze kapot waren maar niet een complete kruik. En als we er dan een vinden is dat meestal in een waterput.”

Rederijkerskamers

In het begin van de zestiende eeuw waren er drie rederijkerskamers gevestigd in Den Bosch waarvan Sint Catharina er eentje was. ,,Dat we deze kruik hier vinden zou kunnen betekenen dat iemand die daar bij aangesloten was hier woonde. En dat moet dan een persoon van aanzien zijn geweest. Het zou leuk zijn om daar achter te komen. Dat is iets voor de heemkundekring. Maar het zal niet meevallen. De oudste kaart van dit gebied dateert uit 1832. Maar het zou bijzonder zijn om persoon en perceel aan elkaar te kunnen koppelen.”

Om alle sporen veilig te stellen is vrijdagochtend verder gegaan met onderzoek. Nog in de middag zijn alle kuilen weer dichtgemaakt. De kruik wordt verder onderzocht door een specialist en komt terecht in het provinciaal depot in Den Bosch. Van daaruit kunnen items worden uitgeleend aan gemeentes om tentoon te worden gesteld.

Potscherven

Een medewerker van de gemeente Nuenen verklaarde dat de gedane vondsten, behalve de kruik werden ook potscherven uit de grond gehaald, wel reden zijn om zorgvuldig te werk te gaan bij het plaatsen van de woonunits voor vluchtelingen en Nuenense huurders. Maar de vondsten zijn geen reden om van de plaatsing af te zien, noch zullen zij extra tijd kosten.

Volledig scherm
Archeologisch onderzoek Witte-Hondpad in Nuenen. © Miriam van den Nieuwenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement