Tonnen aan cash gevonden bij drugshandelaren.
Volledig scherm
Tonnen aan cash gevonden bij drugshandelaren. © Politie

Tonnen aan cash gevonden bij langlopend Brabants drugsonderzoek: 'Best vreemd met hun lage inkomens'

BUDEL/GELDROP/NUENEN - Vier mannen en een vrouw zijn opgepakt bij een langlopend drugsonderzoek op verschillende plekken in Budel, Nuenen en Geldrop. Naast dat de politie in hun huizen hennepkwekerijen vond, is er ook voor tonnen aan cash gevonden. Vermoedelijk is het geld afkomstig uit de drugshandel, omdat de verdachten officieel 'erg lage inkomens' hadden. 

Hennepkwekerij gevonden door de politie.
Volledig scherm
Hennepkwekerij gevonden door de politie. © Politie

Eerder dit jaar kwam bij de politie informatie binnen over twee mannen uit Nuenen, die op grote schaal betrokken zouden zijn bij de handel in wiet. Daarop startte de politie een onderzoek. Om tot een effectieve aanpak te komen werd al gauw de samenwerking gezocht met de gemeente Nuenen, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.

Arrestaties

De twee mannen uit Nuenen (58 en 56 jaar) werden vanmorgen in alle vroegte aangehouden in hun woningen, die kort daarna uitgebreid werden doorzocht. Bij de doorzoeking waren onder meer financieel specialisten van de politie en de Belastingdienst aanwezig. Ook werden geld- en drugshonden ingezet. In één van de woningen werd een hennepdrogerij gevonden en in het ander een lege hennepstekkerij. In totaal werd voor enkele tonnen aan cash geld gevonden. Al het geld is in beslag genomen, net als vier auto’s.

Luxe levensstijl

Auto's werden in beslag genomen.
Volledig scherm
Auto's werden in beslag genomen. © Politie

De politie zegt dat het 'best vreemd' is zoveel cash te vinden, terwijl ze 'vrij beperkte, lage inkomens' hadden. Uit het onderzoek kwam een aantal panden in Budel, Geldrop en Nuenen naar voren waar zich mogelijk een hennepstekkerij of hennepkwekerij zou bevinden. Verder bleek dat de twee verdachten er een luxe levensstijl op na hielden, terwijl dit moeilijk te rijmen was met hun vrij beperkte, legale inkomen. 

Hennepkwekerijen

Op twee locaties in Budel en Geldrop werden twee hennepplantages ontdekt met in totaal zo’n bijna 400 planten. Bij de kwekerij in Budel was sprake van een gevaarlijke situatie omdat er met de stroom geknoeid bleek te zijn. Specialisten van de gemeente en een energiemaatschappij hebben die situatie verholpen. Bij de kwekerijen waren meerdere personen aanwezig. In Budel ging het om een 69-jarige man en een 66-jarige vrouw uit Budel en een 55-jarige man uit Geldrop. Ze werden allemaal aangehouden.