Volledig scherm
Drugsafval in brand in Nuenen © Bert Jansen

Uitspraak drugsdump in Nuenen uitgesteld

DEN BOSCH - Als drugsafval op je terrein wordt achtergelaten, kost opruimen veel geld. De uitspraak over wie dat betaalt, is uitgesteld.

De Bossche rechtbank komt woensdag niet met de langverwachte duidelijkheid of burgers moeten opdraaien voor het opruimen van gedumpt drugsafval op hun grond. De bestuursrechter zou woensdag een vonnis uitspreken over een Nuenense zaak. Gezien het verstrekkende gevolg van die uitspraak trekt de rechtbank dat nu in. Ze gaat de hele zaak opnieuw behandelen, in november, met een zwaarder college van drie rechters.

Schoonmaak

De uitspraak werd al met veel belangstelling uit de rest van het land tegemoetgezien. Wettelijk lijkt het zo dat eigenaars van terrein waar criminelen drugsafval dumpen, moeten opdraaien voor de kosten van het schoonmaken. Die regel heeft al veel burgers in problemen gebracht. Schoonmaak kost vaak vele tienduizenden euro's, soms meer dan een ton.

Een schrijnend voorbeeld is een Nuenense familie. Ze heeft een weiland, keurig afgerasterd, op de grens met Eindhoven geërfd. Daar werd vorig jaar afval gedumpt. De gemeente liet het opruimen en stuurde een rekening van 26.000 euro. Het gezin is volgens advocaat Peter van de Laar radeloos, vooral omdat ze ook niet van de grond afkomt. Het is onverkoopbaar omdat het afgelegen weiland 'ideaal is voor dumpers'.

Geen loze woorden; twee weken voordat in augustus de zaak diende waarbij het gezin probeerde de rekening terug te geven aan de gemeente werd er opnieuw een grote lading gif achtergelaten: 45 jerrycans en een container.

De gemeente Nuenen bleef tijdens de rechtszaak op haar standpunt: eigenaars zijn verantwoordelijk, het is aan hun om dumpingen te voorkomen. De bestuursrechter nam al extra lang de tijd om te oordelen: zes in plaats van de meer gebruikelijke twee weken.

Maar die uitspraak komt niet zoals beloofd deze week. De rechtbank tilt hem naar een meervoudige kamer waar drie rechters zich over de zaak buigen. Die moet helemaal opnieuw worden gedaan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Geldrop e.o.