Volledig scherm
© En En Architecten

Van Gogh inspiratie voor school Nuenen-West

NUENEN - Vincent van Gogh vormt de grote inspiratie voor de nieuwe school die een prominente plek krijgt in nieuwbouwwijk Nuenen-West. Het nieuwe gebouw is geïnspireerd op de Opwettense watermolen die in 1884 door Van Gogh werd geschilderd.

 En ’t mooiste blauw’ komt als naam voor de nieuwe school rechtstreeks uit een van de brieven die Van Gogh vanuit Nuenen schreef aan zijn broer Theo.

De Mijlpaal

In het voorjaar van 2019 gaat de nieuwe school open. Op dat moment nemen de leerlingen van de huidige Jenaplanschool De Mijlpaal aan de Brabantring in Nuenen-Zuid hun intrek in het nieuwe gebouw.

Over een nieuw gebouw voor De Mijlpaal wordt sinds 2004 gesproken. Er waren plannen voor een nieuw gebouw op de plek van sporthal De Hongerman maar de crisis en een dalend aantal leerlingen gooiden roet in het eten.

De bouw van Nuenen-West bood uitkomst. Deze week kon het schoolbestuur het ontwerp en de naam van de nieuwe school presenteren aan de ouders van de huidige 150 leerlingen en eerste bewoners van de nieuwbouwwijk.

Zand

Het schoolbestuur kwam zelf met het idee om de Opwettense watermolen model te laten staan voor het nieuwe gebouw. Aan de nieuwe Dorpslaan in Nuenen-West komt een gebouw uit drie delen met houten gevels en bij de entree een prominente plek voor de schoolkonijnen- en kippen en bijvoorbeeld een moestuin. ,,Als je niet tegen de geur van kippen en hooi kunt, moet je een andere school kiezen’’, waarschuwt bestuursadviseur Bas Otten. ,,De kinderen komen met zand in de zakken thuis’’, illustreert directeur Marianne Boschman.

Ook voor de nieuwe naam van de school kwam het bestuur uit bij Vincent van Gogh. Nuenen beschikt sinds het begin van deze eeuw niet meer over een basisschool die is genoemd naar de wereldberoemde schilder en veruit de bekendste inwoner die het dorp ooit heeft gehad. Toch was het te makkelijk en te plat om de school te noemen naar de schilder, zeggen Otten en Boschman. Ze haalden de nieuwe naam van de school uit een brief van Van Gogh over zijn zoektocht naar blauw. In Nuenen ontdekte de schilder in de kleding van de boeren ’t mooiste blauw. Het plan bestaat om het originele handschrift uit de brief te gebruiken voor het nieuwe schoollogo.

Nieuwbouw

De gemeente Nuenen heeft 1,9 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwbouw. Een groot deel van de leerlingen zal meeverhuizen. Het gebouw biedt plek aan maximaal 250 kinderen en in het ontwerp is al rekening gehouden met uitbreiding. Volgens de prognose is het gebouw binnen een paar jaar te klein en kan er worden bijgebouwd voor in totaal vijfhonderd kinderen.