Volledig scherm
Netersel dorpslunch

'Verbinden' is kernwoord op dorpslunch Netersel

BLADEL - Ook al wordt hij wat argwanend aangekeken, deze correspondent met zijn schrijfblok is niet van de keuringsdienst. Zo'n zeventig Neterselnaren schoven gisteren aan voor de eerste dorpslunch. De bomen op het Carolus Simplexplein bieden bij het korte broekenweer voldoende bescherming tegen de zon en de kiosk doet uitstekend dienst als ''uitdeelpunt''. Vanuit het nabijgelegen gemeenschapshuis worden de kroketten aangevoerd.

De dames van de werkgroep Buurthulp Netersel schuiven Wies Vissers (59) naar voren als opperhoofd en spreekbuis. ,,Samen met Lieneke Verspaandonk, Mia Hems, Maria Waalen en Ingrid Meulebroeks heb ik in 2011, vanuit de maatschappelijke gedachte om oudere mensen zolang mogelijk ''thuis'' te laten wonen, Buurthulp Netersel in het leven geroepen. Wij zijn onderdeel van de dorpsraad. We kennen al een maandelijkse ''inloop'' lunch maar de dorpslunch van vandaag is wat luxer van opzet en bedoeld om alle geledingen van Netersel samen te brengen. Kijkend naar de opkomst en het enthousiasme is dat wel gelukt''.

Balanceren

Het is voor Buurthulp vaak balanceren tussen het enerzijds vrijwillig aan elkaar steun verlenen en anderzijds ervoor te waken dat niet het pad van de professional wordt betreden. Er is in Netersel een vrijwilligerspool van veertig vrijwilligers die steun verleent bij bijvoorbeeld ziekenvervoer, kleine klusjes of bij het bedienen van smartphone en ipad.

Vissers: ,,Verbinden is vandaag het kernwoord. We hebben soep, eieren, kroket, beleg, koffie, jus d'orange en melk. We zien de mensen genieten en met elkaar keuvelen en dat voor een prijsje van vijf euro. Gelukkig krijgen we veel steun van de gemeente en in het bijzonder van Hans Antonis. Die samenwerking is erg belangrijk omdat we toch vaak op het randje van de WMO zitten. Wat mij betreft volgend jaar weer''.

Voorzitter

Natuurlijk is ook de voorzitter van de dorpsraad aangeschoven. Kees van der Heijden is erg te spreken over de opzet en de doelstelling. ,,Ik heb vandaag mijn vader meegebracht. Die kan dankzij Buurthulp in Netersel blijven wonen. Nu de samenleving individualiseert kunnen we op deze manier het dorp toch levendig houden''.

Met zijn vijftien jaar is Tim van Geel met zijn vriendengroep een van de jongere deelnemers. ,,Ik vind het keimooi om de ouderen met de jongeren samen zoiets te zien beleven. We kennen elkaar allemaal. Ja, onze Bas was zo slim om een beker yoghurt over zijn shirt te gooien, dus die is even naar huis''.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement