Arjan van de Vondervoort.
Volledig scherm
Arjan van de Vondervoort. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Verliefd op Van Gogh-huisje; restauratie rijksmonument Nuenen

NUENEN - Arjan van de Vondervoort liep dagelijks langs het kostershuisje in Nuenen. En toen het te koop kwam, kocht hij het op gevoel. Verstandig? Het maakte hem niet uit. Hij was verliefd.

Half maart start de restauratie van het karakteristieke rijksmonument uit 1763 aan Berg 40 in Nuenen, ook wel het kostershuisje. Er moet veel gebeuren. Het dak zakt door, een hoek zakt weg, gevelstenen barsten vanwege verkeerd voegmateriaal. Historicus Dick Zweers bracht het huisje in kaart. Wat is origineel? Wat zijn kenmerkende, bepalende elementen? De bouwhistorische verkenning maakte duidelijk wat bewaard moet blijven en met fluwelen handschoenen aangepakt. Enkele genummerde balken, steunpilaren en een zeldzame lemen schoorsteen behoren daartoe. Eigenaar Arjan van de Vondervoort: "Alles mag worden vervangen, mits oude materialen worden gebruikt. Zo is een oude vloer gevonden in Frankrijk en worden oude balken uit het plafond gebruikt voor de keuken."

Van de Vondervoort is blij met aannemer Zandenbouw, gespecialiseerd in restauratie van monumentale bouwwerken, en met architect John van Lierop: "Hij heeft passie voor oude gebouwen en is razendenthousiast. Hij krabde tien lagen verf van een kozijn om de originele kleur te bepalen. Binnen wordt de historische kleur stierenbloed toegepast en binnenmuren krijgen boerenstucwerk, dat loopt bol naar het kozijn. Maar het wordt ook 2020. Er komen glazen panelen en er worden plafonddelen weggelaten voor zicht op de nok en de originele lemen schoorsteen."

Liefde

Simone van der Heijden, directeur van Van Gogh Village Nuenen: "Het kostershuisje hoort bij Van Gogh. Uit de plannen spreekt respect en liefde voor het pand. Fijn dat we samenwerken en activiteiten kunnen organiseren in dit topmonument."

Ook directeur Frank van den Eijnden van Van Gogh Brabant is enthousiast: "Hij doet recht aan het origineel en de sfeer. Heel bijzonder om straks in Van Goghs tijd te kunnen verblijven. Hij schilderde de wevers en nu slaap je midden in zijn wereld."

De vergunning is aangevraagd voor een B&B, maar er kan meer. Vergaderruimte, wijnproeverij, een familiedag. "Ik sta open voor ideeën en hoop dat mensen straks hun hoofd om de deur steken om een praatje te maken."

De restauratie volgen kan op kostershuisje.nl.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement