Volledig scherm
De hospita van Vincent van Gogh met een stoel van de kunstenaar op de voormalige slaapkamer van hem; de zolder van de toen nog bestaande kosterswoning van koster Schafrat aan het huidige Park in Nuenen.

Vincent van Gogh-plekken om te koesteren

EINDHOVEN - Met maar liefst 19 monumenten staat Nuenen bovenaan als het gaat om Van Gogh-plekken in Brabant die het waard zijn om te behouden en te koesteren. In totaal hebben 39 locaties in de provincie rond de bekende schilder de lijst gehaald. Dat convenant wordt 30 oktober vastgesteld.

Het is voor het eerst dat een dergelijke inventarisatie is gemaakt. Het doel is om gebouwen en locaties waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt, te behouden voor volgende generaties. De uitvoerige studie is uitgevoerd door Helewisse Berger (conservator Noordbrabants Museum in Den Bosch) en Ron Dirven, directeur Vincent van Goghhuis in Zundert, in samenwerking met Van Gogh Brabant en de betreffende steden zoals Nuenen, Zundert, Laarbeek en Eindhoven. Ook Van Gogh-kenner Ton de Brouwer uit Nuenen heeft een bijdrage geleverd. Het Van Goghmuseum in Amsterdam was eveneens betrokken bij de samenstelling van de lijst.

Wevershuisjes

De directe aanleiding voor de inventarisatie is dat een aantal Van Gogh-plekken wordt bedreigd. "Het huis van de Van Gogh-tantes in Zundert bijvoorbeeld, dat krijgt een andere bestemming en dreigt daardoor te worden gesloopt. Ook een van de wevershuisjes in Nuenen kreeg een andere eigenaar, maar gelukkig is dat wel behouden gebleven. Natuurlijk kunnen we ook met een convenant in de hand niets over zo'n pand zeggen, dat is aan de eigenaar, maar het zal toch wel een rol spelen, al helemaal als het gaat om de wijziging van bestemmingsplannen", aldus Frank van den Eijnden, directeur van Van Gogh Brabant, een van de initiators van de studie.

Binnen de inventarisatie zijn twee categorieën opgenomen; een die de gebouwen of plekken als 'zeer waardevol betitelt' en een, waar de waarde als van iets minder belangrijk wordt ingeschat. Zo heeft Nuenen veertien gebouwen in de eerste categorie. Dat zijn onder meer de pastorie, de protestante kerk en de Opwettense watermolen. Van iets minder belang zien de samenstellers onder meer de Hooidonkse watermolen en de woning van Jacob Begemann.

Genneper Watermolen

In Eindhoven geldt de woning van Antoon Hermans (vriend van Van Gogh) aan de Keizersgracht als belangrijk, net als de Genneper Watermolen. Opvallend: ook het fietspad van designer Daan Roosegaarde, gerealiseerd in 2014, is opgenomen in de lijst. In Lieshout staat de molen De Vogelenzang en die is meerdere keren getekend door Van Gogh en staat om die reden ook op de ‘belangrijk’-lijst.

Van Gogh Brabant hoopt dat de inventarisatie niet beperkt blijft tot onze provincie: "We zijn binnen Van Gogh Europe druk doende om het ook op Europees niveau uit te rollen en dat ziet er goed uit. Mons bijvoorbeeld, heeft al toegezegd eenzelfde actie te gaan ondernemen op basis van onze inventarisatie. En ook steden in Nederland waar de kunstenaar actief was zijn zeer geïnteresseerd", aldus Van den Eijnden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement