Nuenen dorpsgezicht.
Volledig scherm
Nuenen dorpsgezicht. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

W70 wapent zich voor strijd tegen herindeling Nuenen

NUENEN - De Nuenense politieke partij W70 treft de voorbereidingen voor een juridische strijd tegen het provinciebesluit om Nuenen bij Eindhoven te voegen. 

De partij heeft een jurist in de arm genomen en heeft verzoeken om extra informatie uitgestuurd naar de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Fractievoorzitter Ralf Stultiëns sluit een rechtszaak niet uit. ,,We gaan niet dreigen maar we leggen ons hier niet bij neer en laten kijken naar de argumentatie van de provincie.’’

W70 is met vijf van de negentien zetels veruit de grootste partij in de Nuenense gemeenteraad en vóór zelfstandigheid van de gemeente Nuenen. Vorig jaar deed W70 bij de provincie voor het eerst een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en toen kreeg de partij driehonderd pagina’s documenten toegestuurd. Uit mailverkeer dat openbaar werd gemaakt werd onder andere duidelijk dat er informele contacten zijn geweest tussen de Eindhovense wethouder Wilbert Seuren en de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings over de toekomst van Nuenen.

Recente ontwikkelingen

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen zijn nog vier WOB-verzoeken ingediend. Stultiëns: ,,We weten dat er contact is geweest tussen Den Haag, Den Bosch en Eindhoven en daar hebben we een naar onderbuikgevoel over. Wij geloven niet dat de argumentatie die de provincie hanteert de reden is om Nuenen te laten fuseren. Het is een vooropgezet spel en er worden drogredenen gebruikt om van de regio Eindhoven één grote gemeente te maken.’’

,,We kunnen het nog niet onderbouwen maar willen aantonen dat het niet netjes is gegaan en uiteindelijk duidelijk maken dat er in Nuenen geen draagvlak is voor een fusie met Eindhoven’’, zegt Stultiëns over zijn doel.

Bij de diverse voorbereidingen die W70 treft, past ook het initiatief om een actiecomité op te richten. W70 organiseert binnenkort een actiebijeenkomst en heeft tot dusver 150 aanmeldingen. ,,Het begint eindelijk te leven’’, concludeert de fractievoorzitter.

WOB-verzoeken

Op het provinciehuis hikken de ambtenaren aan tegen de berg werk die W70 veroorzaakt met de WOB-verzoeken. ,,Het gaat om verzoeken die er uit springen omdat ze zo veelomvattend zijn’’, zegt een woordvoerder erover. De omvang van het werk speelt volgens hem geen rol bij de afweging om er mee aan de slag te gaan.

Stultiëns oordeelt dat de provincie het werk over zichzelf heeft afgeroepen: ,,We beseffen dat we de provincie met veel werk opzadelen maar dat doen we niet voor de grap. De provincie heeft het aan zichzelf te danken door een ondemocratisch en bekokstoofd proces. We maken gebruik van ons recht en dat doen we in het belang van Nuenen’’, aldus Stultiëns. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement