Volledig scherm
Frank Huijink.

Wantrouwen in raad Nuenen na integriteitsonderzoek

NUENEN - Een tot dusver onbekend gebleven integriteitsonderzoek naar twee leden van de Nuenense gemeenteraad legt een diepe vertrouwensbreuk in de Nuenense politiek bloot. Naar nu blijkt heeft burgemeester Maarten Houben vorig jaar het bureau Governance & Integrity (G+I) laten toetsen of Frank Huijink (PvdA) en Monique Donkers (Combinatie) de gedragscode voor raadsleden hebben overtreden. 

Hoewel G+I concludeerde dat ze strikt formeel niet over de schreef zijn gegaan, is hun handelwijze door de burgemeester en vijf prominente raadsleden sterk afgekeurd. Het gevolg: ernstig verziekte verhoudingen.

Aanleiding voor het integriteitsonderzoek was een brief die de raadsleden Huijink en Donkers vorig jaar stuurden naar de rechtbank in Den Bosch. Met hun brief wilden zij bewoonster Annelien Hortensius steunen in haar strijd met de gemeente over permanente bewoning van haar huis aan de Moorven in Gerwen.

Grote onrust

Uit correspondentie van burgemeester Maarten Houben aan toenmalig gemeentesecretaris Nick Scheltens, in handen van het ED, blijkt dat de brief van de raadsleden grote onrust heeft veroorzaakt op het gemeentehuis. Ambtenaren voelden zich beschuldigd en onveilig en wilden niet meer voor de gemeente optreden in rechtszaken, schrijft Houben.

Vanwege de ernst van de kwestie schakelde hij bureau G+I in. De burgemeester nam de conclusie dat de gedragscode formeel niet was geschonden over maar hij noemde de handelswijze van de raadsleden desondanks onacceptabel. ,,Het interveniëren in een rechtszaak tussen de gemeente en een inwoner door leden van de gemeenteraad is verwerpelijk en wat mij betreft eens maar nooit meer. Het overgrote deel van de raadsleden steunt deze opvatting.’’

In zijn brief dreigt hij bovendien met sancties in het geval van recidive.

Bemiddelingsgesprek

Tussen de vijf fractievoorzitters enerzijds en de oppositieleden Huijink en Donkers is vervolgens grote onenigheid uitgebroken waardoor het werk van de raad werd belemmerd, constateerde burgemeester Houben. Onder zijn leiding vond daarom een bemiddelingsgesprek plaats. De betrokkenen reageren nu verschillend op de vraag of de kwestie toen is uitgepraat.

PvdA'er Frank Huijink zit nog steeds met de zaak in zijn maag. "De patstelling is blijven bestaan en draagt bij aan het volledige wantrouwen in de raad’’, laat hij weten in een reactie. Regelmatig is vastgesteld dat oud zeer in de relaties tussen raadsleden in Nuenen de samenwerking en besluitvorming belemmert.

Raadslid Monique Donkers bevestigt dat de verhoudingen flink op de proef zijn gesteld maar zij wil de zaak te laten rusten. "Ik heb het achter me gelaten."

Fout

Fractievoorzitter Boudewijn Wilmar van coalitiepartij GroenLinks blijft bij zijn oordeel dat beide raadsleden een grote fout hebben gemaakt. Hij erkent dat het incident de verhoudingen in de raad geen goed heeft gedaan. "Het heeft mijn houding beïnvloed maar de tijd heeft dat inmiddels ruimschoots goedgemaakt", benadrukt hij.

Burgemeester Houben gaat niet in op de kwestie. Het is volgens hem een zaak van de gemeenteraad die is ‘afgerond’.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Geldrop e.o.