Volledig scherm
Het zwembadje van speeltuin de Kievit in Nuenen raakte beschadigd door vandalisme. © FotoMeulenhof

'We hopen dat de kinderen in april weer in het water bij de Kievit in Nuenen kunnen spelen'

VIDEONUENEN - Het zwembadje van speeltuin de Kievit in Nuenen raakte afgelopen weekeinde beschadigd door vandalisme. Het is nog zoeken naar de daders.

Een groene kliko steekt half boven het ondiepe water uit, een zware trottoirband is op de bodem beland. Overal verspreid liggen stukken pallets en bakstenen. Het zwembadje van kinderspeeltuin de Kievit in Nuenen is zaterdag aan het eind van de middag flink onder handen genomen. 

Hoe groot de schade is, is nog niet te zeggen. Een zwembadexpert is maandagmiddag wezen kijken. "Die schat de schade op enkele duizenden euro's", zegt voorzitter Cor Donkers. Een fors lager bedrag overigens dan dat de vrijwilligers aanvankelijk dachten. Op Facebook hadden ze zondag nog gepost dat de schade zou oplopen tot 10.000 euro. 

'Het lukt ons wel'

Het is nog maar kort dag, maar als medio april de speeltuin weer opengaat voor publiek, heeft Donkers goede hoop dat de kinderen weer in het pierenbadje kunnen spelen. "We waren bezig om de rand eromheen te herstraten. We hadden er nog twee maanden voor en daar komt nu het herstel van het zwembadje bij. Maar het lukt ons wel, denk ik."

De daders hebben kunnen binnenkomen aan de achterkant van de speeltuin. De groene haag daar, verankerd met een stalen hekwerk, is tijdens de afgelopen januaristorm omver gewaaid. De vrijwilligers waren nog niet zo ver dat ze de schade daaraan hebben kunnen repareren. Donkers: "Op maandag-, woensdag- en zaterdagochtend zijn we hier in de winter normaal aan het werk, maar dit weekeinde waren we wat eerder gestopt. Een buurman, tevens een van onze vrijwilligers, merkte het op."

Verzekering

Het is maar de vraag of de speeltuinvereniging de schade op de eigen verzekering kan verhalen. En geld voor het herstel heeft de speeltuinvereniging niet zomaar op de bankrekening staan. "We hebben het folie van het speelbad afgelopen november nog laten vervangen voor een bedrag van 14.000 euro. Ook de zandbak wordt deze winter vervangen. Maar mochten we problemen hebben om het te betalen, zetten we een sponsoractie op, of vragen hulp aan de gemeente."

Wie het gedaan heeft? Donkers kan er alleen maar naar gissen. "We hebben alles op camerabeelden vastgelegd. Daar zien we twee oudere kinderen bezig. Mogelijk hebben ze vroeger in de speeltuin gespeeld, maar ik ken ze - gelukkig - niet."

Volledig scherm
Het zwembadje van speeltuin de Kievit in Nuenen raakte beschadigd door vandalisme. De schade wordt geschat op een paar duizend euro, zegt Cor Donkers. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement