Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Bert Jansen

A58 in file top 10: grootste knelpunt tussen Moergestel en Oirschot

EINDHOVEN - Automobilisten op de A58 van Tilburg naar Eindhoven stonden het afgelopen jaar vaker en langer in de file dan in de jaren ervoor. Het is verreweg het drukst bereden stukje snelweg in Noord-Brabant.
Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de ANWB.

In de file top 10 2016 schuift de weg op van de negende naar de zevende plek. De filezwaarte (lengte maal duur van de file) steeg met 37 procent. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde van 12 procent. Grootste knelpunt op de A58 is het stukje tussen Moergestel en Oirschot.

De verkeersopstoppingen doen zich vooral in de ochtendspits voor. In de top 10 'ochtendspits' staat de weg landelijk op de zesde plek, het jaar ervoor op de negende. In het overzicht met avondspitsfiles komt de A58 niet voor. Verreweg het meeste fileleed doet zich voor op snelwegen in de Randstad, met de A4 en de A1 voorop.

Voor het eerst heeft de ANWB ook de filedruk op provinciale wegen onderzocht. Niet door middel van metingen, maar met een enquête onder duizenden ANWB-leden. In het lijstje met de tien grootste knelpunten staat de N279 van Den Bosch naar Helmond, tussen de A2 en Veghel, op de negende plek.

Kempen