Volledig scherm
Wilfred van Nunen, Lisa van den Putte, Suzan Harmsen (ALS Nederland) en Toon Gloudemans tijdens ADWD in Oirschot. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

ALS-talkshow Oirschot: luchtige avond met bloedserieus doel

OIRSCHOT - Op het eerste gezicht hebben het televisieprogramma De Wereld Draait Door en de slopende spierziekte ALS heel weinig met elkaar te maken. In Oirschot werd het format van de talkshow zaterdagavond gebruikt om geld op te halen voor de bestrijding van de ziekte.

Voormalig kastelein Toon Gloudemans speelt in 'ALS de Wereld Doordraait' (ADWD) de Oirschotse Matthijs van Nieuwkerk en pastor Wilfred van Nunen is tafelheer. Het Hof van Solms dient als studio. Het enige verschil is dat de talkshow niet opgenomen wordt, maar uitsluitend bedoeld is voor het aanwezige publiek. Tegen de 200 mensen zijn toeschouwer, de zaal zit ramvol.

Gloudemans maakt meteen duidelijk dat het geen zware avond wordt. ,,Het doel is bloedserieus, maar we willen ook lachen." Zo kan het dat een luchtig verhaal over de liefde voor vissen van pastor Van Nunen wordt afgewisseld door en zakelijke uiteenzetting over de toekomst van voormalig klooster Groot Bijstervelt.

Daarna komt het zwaartepunt van de avond. De Oirschotse Lisa van den Putte vertelt openhartig over ALS. Haar moeder Ivonne heeft de slopende en ongeneeslijke ziekte. ,,Het gaat best goed met mama, omdat ze een superkrachtig mens is. Maar als we naar de ziekte kijken gaat het niet goed. Ze kan haar armen niet gebruiken. Praten is lastig en ze kan alleen vloeibare voeding toegediend krijgen. Lopen gaat ook steeds lastiger."

Impact

De impact van de ziekte op het gezin is aanzienlijk. ,,Het heeft een grote impact, maar mama gaat er goed mee om. Toen de diagnose kwam, was dat een klap. Ik heb lange tijd gedaan alsof er niks aan de hand was. Daarna hebben we de draad opgepakt, zijn we op vakantie gegaan en hebben we het erover gehad. Vanaf dat moment proberen we zo min mogelijk met de ziekte bezig te zijn en te genieten van wat we wel hebben."

Het loodzware onderwerp wordt, zoals beloofd, gevolgd door luchtigere items: de Oirschotse Kiki Mateijsen zit nog op de basisschool maar speelt al in de musical The Lion King. Haar ontwapenende vrolijkheid werkt aanstekelijk. Ook lokale politiek komt aan de orde in 'ADWD', want VVD-lijstrekker Corine van Overdijk en CDA-voorman Joep van de Ven vertellen over hun familieband. Daardoor slingert de bezoeker door een achtbaan van emoties.

De entree is gratis maar er is een loterij die ten goede komt aan de stichting ALS Nederland. Daarmee wordt 1300 euro opgehaald, waarmee Kitty Verstappen en Dieneke van Hout kunnen deelnemen aan de Tour du ALS. Daarin gaan zij de Mont Ventoux beklimmen om bij te dragen aan onderzoek naar ALS.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement