Volledig scherm
Anno 2018 is Arti een brede muziekvereniging, met een modern repertoire en een missie voor de toekomst. © R Ensvanginneken

Arti gaat in 175 jaar van serenade naar Aviccii

OIRSCHOT- Na 175 jaar is er de rek er nog lang niet uit bij Arti, dankzij de verschuiving van klassieke harmonie naar moderne muziekvereniging. Dat komt op 26 mei prominent terug in het muzikale feest dat Arti in de pastorietuin viert, samen met het Orkest Koninklijke Luchtmacht en DJ Glen Dale.

Een van de laatste nummers tijdens de repetitie van Arti is een vlotte swingende 2017 medley, waarin bijvoorbeeld ,,Kind van de duivel" van Jebroer en een nummer van Avicii voorbij komen. Het tekent de verandering. Louis van Overdijk (63) is al een halve eeuw trouw lid van Muziekvereniging Arti, voorheen harmonie Arti et Amicitiae. Hij bergt zijn saxofoon op en lacht naar schoondochter Sanne van Overdijk-van Agt (30): ,,Zij is ingetrouwd in Oirschot en de vereniging." 

Volledig scherm
Al sinds 1843 is Arti niet meer weg te denken uit Oirschot. Tot ver in de twintigste eeuw was de harmonie een louter mannelijke aangelegenheid, zoals op deze archieffoto uit 1885 Tegenwoordig is de verhouding man-vrouw nagenoeg gelijk bij Arti. © R Ensvanginneken

Sanne bevestigt: ,,Ik kwam uit Spoordonk en zat daar al jaren bij fanfare Concordia. Vanaf 2011 ben ik lid van Arti. Het bevalt me heel goed: het is een vereniging die met haar tijd meegaat en waarin veel vrienden spelen. Muzikaal gezien is het voor mij ook altijd een uitdaging." Vanaf de oprichting in 1843 was Arti et Amicitiae een klassieke harmonie, met klassieke marsmuziek bijvoorbeeld, waarover de notabelen van het dorp, de notaris en de dokter de scepter zwaaiden. Enkele jaren geleden ging het roer drastisch om, met de verandering van de naam in Arti. Maar er veranderde meer, aldus Louis. ,,De vereniging heeft in de loop der tijd pieken en dalen gehad. Toen ik erbij kwam in '68, moesten er soms repetities afgezegd worden, omdat er te weinig leden kwamen opdagen. Maar altijd was er gelukkig weer herstel, met vaak weer aanwas van jonge leden. Muzikaal werd het ook steeds beter: onder het dirigentschap van Hans van de Velde werden we zelfs Landskampioen in de Eredivisie."

Blazersklassen

Hij vervolgt: ,,Maar we merkten ook dat de jonge leden niet meer te interesseren zijn voor marsmuziek op straat, of serenades. Dus het roer moest wel om." Sanne valt hem bij: ,,Arti verzorgt inmiddels blazersklassen in groep 5 van de basisschool. De bedoeling is om van daaruit een schoolorkest over de gehele gemeente Oirschot op te bouwen. Dat moet ook, want anders dreigt er een gat te ontstaan. Maar binnen ons eigen orkest is nu ook ruimte voor moderne muziek, met andere instrumenten erbij, zoals zang of keyboard. Het wordt dus veel breder. Onder onze huidige dirigent Karin Janssen merken we dat we weer op de goede weg zitten. De trots is weer terug. Bij het Nieuwjaarsconcert in De Enck veerde het publiek letterlijk op: een kippenvelmoment voor ons. Mijn vrienden vinden het nu eindelijk ook leuk om naar Arti te komen kijken."

Poepie laten ruiken

Arti heeft ook werk gemaakt van het 175-jarig jubileum. Het grote muzikale feest, ,,De wereld van 175 jaar Arti" wordt een mooie gelegenheid om de vernieuwing in de vereniging te tonen. ,,Het wordt echt een feest voor het hele dorp, een idyllisch festival in de intieme pastorietuin", aldus Sanne. Haar schoonvader: ,,Het wordt een soort 3-D happening, met rook, lichtbeelden en laser op verschillende podia, met het moderne Arti, het Orkest Koninklijke Luchtmacht met een modern en feestelijk repertoire en de internationaal vermaarde DJ Glen Dale als verbindende factor." Sanne besluit: ,,We gaan ze een poepie laten ruiken!"

,,De wereld van 175 jaar Arti", zaterdag 26 mei met Orkest Koninklijke Luchtmacht, zangeres Erica Yong, dj Glen Dale en Arti in de Pastorietuin. Open om 19.30 uur, aanvang concert 20.15 uur. Presentatie: Johan van Genechten. Kaarten à 12,50 euro via: www.arti-oirschot.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement