Volledig scherm
Asdis Brynja Jònsdòttir uit IJsland en haar ruin Sleipnir komen uit voor de Nederlandse equipe bij het WK IJslandse Paarden in Oirschot. ,,Hij doet alles voor je." © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Asdis uit IJsland moet haar paard achterlaten vanwege strenge invoerregels

OIRSCHOT - Asdis Brynja Jònsdòttir uit IJsland komt tijdens het WK IJslandse Paarden uit voor Nederland. Haar paard mag vanwege de strenge invoerregels in IJsland niet met haar mee terug.

ZIE OOK| WK IJslandse Paarden Oirschot: hoogwaardig en paardvriendelijk

Met haar achttien jaren is ze één van de jongste leden van de Nederlandse equipe. ,,Ik heb een dubbele nationaliteit: Nederlands én IJslands. Mijn moeder is Nederlands, mijn vader komt uit IJsland. Daar ben ik ook geboren en opgegroeid. Vanwege de hoge eisen is het lastig om toegelaten te worden tot de IJslandse ploeg, vandaar mijn keuze voor de Nederlandse equipe. Die keuze bevalt, we hebben een mooi team", zegt Brynja Jònsdòttir lachend. Voor Nederland komt ze uit op de vijfgangenproef. ,,Ik vind die diversiteit zelf leuk en mijn paard is goed in alle gangen: draf, stap, galop, telgang en de tölt. Met mijn ruin Sleipnir frà Runnum heb ik de laatste maanden zeer intensief getraind." Moeder Eline Manon Schrijver vult aan: ,,We hebben nogal wat IJslandse paarden gehad, maar nog nooit zo eentje als Sleipnir."

Vriendschap

Zo gaan Brynja Jònsdòttir en Sleipnir samen de strijd aan bij dit WK. Maar het meenemen van je paard naar een wedstrijd buiten IJsland heeft ook een keerzijde. ,,De regels op IJsland bepalen dat je géén paarden mag invoeren. Dat geldt ook voor paarden die maar voor korte tijd het land uit gaan. De regels zijn er om te voorkomen dat een ziekte uit het buitenland wordt overgebracht. Ik heb begrip voor die regel en ik heb me er ook op ingesteld. Bovendien: zo'n kans om deel te nemen aan een WK krijg ik misschien nooit meer. Maar ik vind het wel sneu, want het is echt een fijn paard. Ik heb er inmiddels een heel goede band mee. Het voelt als vriendschap. Of ik straks bij het afscheid ga huilen? Geen idee, maar ik ga hem zeker enorm missen. Er is al wel interesse van verschillende kopers. Sleipnir zal vast in goede handen komen. Het zou in ieder geval erg leuk zijn hem later nog eens bij een wedstrijd tegen te komen. Hopelijk doet hij het dan goed en dan zal ik trots zeggen dat hij ooit van mij is geweest."

Kempen