Volledig scherm
Piet Blankers in de ton. © Rens van Ginneken

Beerse Avond maakt sprong voorwaarts

MIDDELBEERS - Zaterdagavond bleek de Beerse Avond in café De Zwaan flink aan kwaliteit gewonnen te hebben ten opzichte van vorige jaren. De zaal was voor het eerst sinds jaren ook weer ouderwets uitverkocht.

,,Als je hier in Brabant zes halve liters bier drinkt, ben je een alcoholist. Bij ons in het Oosten noemen ze zo iemand de chauffeur”, aldus Tom Bodde in zijn creatie van Tukker Tommie. Zijn onmiskenbare Twentse tongval zorgde nog voor extra droogkomisch effect.

Ook Middelbeerzenaar Piet Blankers is eigenlijk ,,import”, al is het dan maar vanuit Haghorst. Zijn afgetobde Papa Piet creatie, met baby’tje op zijn buik is hilarisch: ,,Het huwelijk is als een licentieovereenkomst voor software: eindeloze voorwaarden en op het eind accepteer je alles…” Net als Blankers wordt ook Ankie van den Biggelaar een vaste waarde in de Beerse ton. Haar Connie Knapper vertolking doet hier en daar qua timing en verhaallijn aan de Beerse tonpraatlegende Zus Timmermans met haar zelfspot denken. ,,Ik ben al knap lelijk geboren. Ik lag in een couveuse met getint glas.”

Vooral het lokale tonpraattalent werd flink met applaus en lachsalvo’s beloond. De organisatie, in handen van CV de Tuutefluiters, heeft ingezet op een opfrisbeurt voor het tonpraatgebeuren. Zo was er nu een generale repetitie en konden tonpraters rekenen op coaching door Prins Gieloo (Giel van de Loo). Na vele jaren muziek van het Beers Bloaszooike, was nu de beurt aan orkest De Zjoem, met een vermakelijk repertoire van Dimitri van Toren tot Teach-In.

Pieter van Heerbeek als zatte pastoor, was de perfecte afsluiting voor een toch al mooie tonpraatavond. Van Heerbeek heeft de lach aan zijn kont hangen, zijn mimiek en timing zijn heerlijk en zijn met consequent dubbele tong vertelde grappen zijn van hoog niveau. Daarbij spaart hij het dorp niet: ,,Die mens in de biechtstoel rook uit zijn mond als de Huijgevoort.” En grappend over zijn eigen geaardheid: ,,Deze paus, daar heb je ook geen flikker aan.”

Volledig scherm
Ankie van den Biggelaar in de ton. © Rens van Ginneken

Kempen