Sociaalcultureel centrum De Enck in Oirschot.
Volledig scherm
Sociaalcultureel centrum De Enck in Oirschot. © Ton de Hond

Beladen 'bijpraat-avond' in noodlijdende De Enck in Oirschot

OIRSCHOT - Tijdens de jaarlijkse informatieavond in de theaterzaal van De Enck werd maandagavond duidelijk dat er snel een financiële injectie moet komen. Zelfs met een succesvol businessplan blijft er structureel geld nodig voor achterstallig onderhoud.

,,Vanaf komend najaar kunnen we onze verouderde centrale verwarming niet meer gebruiken. Deze winter moest het systeem al dagelijks worden bijgevuld", zo schetst bestuursvoorzitter Frans Verouden met een voorbeeld de nijpende situatie waarin De Enck verkeert. Talloze gebruikers, huurders en vertegenwoordigers van verenigingen zijn afgekomen op de alarmroep van het bestuur. Ook vrijwel alle Oirschotse politieke fracties zijn vertegenwoordigd. De bankrekening van het sociaal-cultureel centrum is zo goed als leeg. Dat zou kunnen betekenen dat De Enck binnen enkele maanden al faillissement zou moeten aanvragen en de deuren moet sluiten, als er niet snel een reddingsactie op gang komt. Daarom ook kondigde het bestuur vrijdag al aan dat kaarten voor voorstellingen reserveren nog wel mogelijk is, maar afrekenen nog niet.

Zwart scenario

Verouden deed uit de doeken waarom De Enck in dit zwarte scenario is beland. ,,Door de jaren heeft de gemeente enkele keren financieel bijgesprongen, maar structurele subsidie is er al jaren niet meer. De indruk kan zo ontstaan, dat er 'steeds geld bij moet', maar er zijn nogal wat onvoorziene omstandigheden geweest, die hun effect hadden op onze financiële positie, zoals het wegvallen van muziekschool Pulz. In 2015 hebben we een nieuw businessplan opgesteld en heeft de gemeente een eenmalige subsidie van 265.000 verstrekt voor achterstallig onderhoud. Een aanvraag voor structurele subsidie werd niet gehonoreerd, ondanks de aangetoonde noodzaak voor zo'n twee miljoen aan onderhoud in de komende tien jaar. Vergelijkbare theaters in de regio toucheren jaarlijks tussen de 3 ton en 1 miljoen aan subsidie, om de sociale functie en het cultuuraanbod op peil te kunnen houden."

Soelaas

De Enck heeft de jaarlijkse kosten met zo'n 150.000 kunnen reduceren en de bezoekerscijfers stegen met 15 procent, maar de opbrengst van de horecapoot blijft achter. Het management en het bestuur hebben de afgelopen tijd uitvoerig onderzocht, wat soelaas kan bieden. Meeste kans van slagen heeft volgens De Enck de toevoeging van de combi begeleid wonen voor jongvolwassenen en een nieuw horecaconcept, met een zogenaamde 'social foodmarket'. Voormalig wethouder en nu raadslid van Dorpsvisie Caspar van Hoek vroeg of al onderzocht is of juist de professionele, of de amateurvoorstellingen het best renderen. Dat bleek niet specifiek uitgesplitst te zijn in een onderzoek. Vanuit de zaal kreeg Van Hoek daarop de tegenvraag toegebeten, of al was onderzocht hoe gemeentes de hoogtes van hun cultuursubsidies vaststellen. Binnenkort staat de positie van De Enck op de agenda tijdens een gemeenteraadsvergadering.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement