Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Ton van de Meulenhof

Bezuiniging bieb Oirschot deels teruggedraaid

OIRSCHOT - De bezuiniging op de bibliotheek in Oirschot wordt voor een deel teruggedraaid. Vanaf 2019 blijft 250.000 euro per jaar in de gemeentelijke begroting staan voor het bibliotheekwerk. Dat is anderhalve ton méér dan in het eerste voorstel van het college, maar nog altijd anderhalve ton minder dan nu.

Het deels wegstrepen van de bezuiniging is opgenomen in de kadernota, die dinsdag unaniem werd aangenomen door de Oirschotse raad. De kadernota geeft een vooruitblik op de begroting van 2018 en de jaren erna. Het oorspronkelijke bezuinigingsvoorstel voor de bieb (afbouwen tot een ton per jaar) werd al snel als al te gortig bestempeld door de fracties. Dinsdag gaf een speciaal actiecomité nog een signaal af met het overhandigen van 5000 steunbetuigingen, maar politiek gezien lagen de zaken al in een plooi. Met het nu resterende budget kan een kleinschaliger fysieke bieblocatie in stand worden gehouden en kunnen er nog activiteiten georganiseerd worden voor speciale doelgroepen.

De laatste Oirschotse kadernota van deze regeertermijn is bewust 'beleidsarm'. Raad en college in Oirschot willen na de verkiezingen van volgend jaar gaan werken met een raadsbreed akkoord. Om nog wat te verdelen hebben, werd het college gevraagd om nu terughoudend te zijn.

Het extra geld voor de bibliotheek wordt gecompenseerd door het (voorlopig) schrappen van fase twee van de randweg, het deel tussen de Eindhovensedijk en de Bestseweg.

Hete hangijzers
Verder werden nog geen investeringen opgenomen voor de herontwikkeling van sportpark Moorland en de bouw van een nieuw kindcentrum bij sportpark De Klep in Middelbeers. Daarmee zijn meteen de twee hete hangijzers in de kadernota genoemd. Schoolkoepel Skobos voerde de druk flink op door te benadrukken dat de schoollocatie in Oostelbeers over enkele jaren sowieso zal verdwijnen. Dinsdagavond werd een motie aangenomen die op wat langere termijn perspectief biedt. Het college wordt opgedragen om met alle betrokken partijen in overleg te gaan en voorbereidingen op te starten. Binnen vier tot zeven jaar zou het nieuwe kindcentrum er dan moeten komen.

Ook gaf de raad een ondubbelzinnig signaal af over sportpark Moorland en de ambitieuze samenwerkingsplannen van Oirschot Vooruit en Hockeyclub Oirschot. Er moet nog veel uitgezocht en besproken worden, maar de politiek is unaniem van mening dat de herontwikkeling een goede zaak is. Bovendien maakt de huidige staat van de accommodatie ingrijpen noodzakelijk. De voorbereidingen en plannenmakerij worden nu doorgezet.