Volledig scherm
© Thinkstock

Bibliotheek schrikt van plan Oirschot

OIRSCHOT - Bibliotheek De Kempen is erg geschrokken van het voornemen van het Oirschotse college om driekwart van de subsidie weg te snijden. "We hebben onze verontwaardiging en verbazing uitgesproken", zegt directeur Anneke Schellens. "Het is volstrekt onduidelijk op welke gronden het college een bezuiniging van deze omgang bij de bibliotheek neerlegt."

Bibliotheek De Kempen heeft nog niet in kaart kunnen brengen wat de consequenties zijn voor de bibliotheekorganisatie.

Ontslagen
Die zijn ingrijpend, zoveel is zeker. Schellens. "Voor het vestigingsbeleid, voor het personeel. Dit zal leiden tot ontslagen. Hoeveel, waar en wie, dat weten we natuurlijk nog niet. Onze pijlen zijn nu vooral gericht op de beslissers. We willen inwoners en belangengroepen mobiliseren en raadsfracties goed informeren, zodat zij zich bewust zijn van de verstrekkende gevolgen. Niet zozeer voor de organisatie, maar voor de burgers van Oirschot. De politiek moet weten wat het weggooit als dit doorgaat."

Begroting
De raad vergadert op 27 oktober over de begroting, waarin de bezuiniging is opgenomen. Tot nu toe heeft de gemeente jaarlijks bijna vier ton over voor het bibliotheekwerk. Dat wordt volgens de plannen fasegewijs teruggebracht tot 100.000 euro per jaar vanaf 2019. Een structurele korting van 285.618 euro. Dat betekent in ieder geval dat de huidige vestiging in De Enck niet meer gehandhaafd kan worden.

Kempen