Volledig scherm
De bibliotheek in De Enck in Oirschot wordt bedreigd door forse bezuinigingen. © Ton van de Meulenhof

Bieb Oirschot gaat uitdaging aan als proeftuin voor nieuwe initiatieven

OIRSCHOT - Nu het budget voor het bibliotheekwerk in Oirschot bekend is, kunnen de plannen verder worden ingevuld. Over drie maanden wil Bibliotheek De Kempen ‘een duidelijke richting te pakken hebben’. Na de zomervakantie zal de Oirschotse bieb sowieso fungeren als proeftuin van een aantal nieuwe initiatieven.

De bibliotheek in Oirschot moet flink bezuinigen. Het budget wordt teruggeschroefd van vier ton per jaar naar 250.000 euro. Een korting van anderhalve ton dus. Dat is fors, maar toch beduidend minder dan de bezuiniging van drie ton zoals het college van B en W die in eerste instantie op tafel legde. ,,Het wordt een uitdaging”, zegt Anneke Schellens, directeur van Bibliotheek De Kempen. ,,Maar we geloven hierin. Anders hadden we het voorstel niet ingediend. We gaan met alle partners, zoals het steuncomité, scholen, KBO en welzijnsorganisaties, in gesprek om zaken concreet te maken.”

Wat de gevolgen zijn voor de ‘bibliotheek-op-school’ in de kerkdorpen en voor de hoofdvestiging in De Enck is nog niet bekend. Schellens: ,,Er worden verschillende scenario’s bekeken. Wat wil je als bibliotheek precies en wat is dan de meest logische locatie? Indien we in De Enck blijven, dan moeten we ‘samenwoon-partners’ vinden, bijvoorbeeld in het sociale domein. Het lukt niet om als bibliotheek alleen deze huur te betalen. En misschien moeten we straks nadenken over een andere plek. Ik sluit op dit moment geen enkele optie uit. We weten het eenvoudigweg nog niet.”

Kritiek
Het terugdraaien van de bezuiniging van drie naar anderhalve ton was goed nieuws voor Bibliotheek De Kempen. Maar in de raadsvergadering drong ook kritiek door. SP en D66 vonden de voorstellen te weinig innovatief. ,,De voorstel is slechts een inkrimping van het huidige aanbod”, zei SP-fractievoorzitter Thea Cichy. Wethouder Caspar van Hoek sloot zich daar deels bij aan en zei dat hij meer verwacht van Bibliotheek De Kempen.

Schellens zegt diplomatiek dat ze ‘kritiek als gratis advies’ beschouwt. ,,Of de fracties en wethouder een punt hebben? Daar kun je een discussie over voeren. Maar we gaan de uitdaging aan. In het voorstel zit wel degelijk dat we het anders willen gaan doen. We zijn op allerlei niveaus bezig met innovatieve projecten. En er gebeurt al veel, ook in Oirschot. Het taalcafé, debatten met scholieren, de cursus Digisterker, lezingen, het hele programma rond dementie, met het bezoek van Hugo Borst. Maar we merken dat het vaak niet herkend en erkend wordt als 'iets' van de bibliotheek. Daar hebben we van geleerd, we moeten dat beter communiceren.”

Nieuwe ideeën
Sowieso gaan bezoekers van de Oirschotse bieb de komende maanden kennismaken met veel nieuwe ideeën. Bibliotheek De Kempen zet de vestiging in als 'proeftuin' voor het nieuwe programma ‘Altijd Alles Anders’. Het is een pilot. ,,We zijn op zoek naar: hoe kom je tot een optimale mix van een fysieke en een digitale bieb? Daar horen allerlei experimenten bij, vernieuwende initiatieven, groot en klein. Ook hier zoeken we heel nadrukkelijk samenwerking met allerlei lokale partijen.”

Er wordt op dit moment een projectgroep samengesteld, die vervolgens snel aan de slag gaat. Dat moet voor 1 januari tot resultaten leiden. Ideeën die aanslaan en succesvol zijn, kunnen uitgerold worden in andere vestigingen van Bibliotheek De Kempen. 

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen