Volledig scherm
De provincie en Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze ondertekenden vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Boeren en burgers samen op bres voor bijzonder beekdal Kleine Beerze

MIDDELBEERS/VESSEM - Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen provincie en het bestuur van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze wordt de invloed van burgers bij het ‘natuurlijk boeren’ rond het beekdal concreet.

,,Op deze plek langs de stroom komt een replica van de Middeleeuwse Muystermolen die vroeger ook precies hier stond”, zegt Jan van Vroenhoven van heemkundevereniging Den Beerschen Aard met trots tijdens een wandelingetje langs de Kleine Beerze. In het gevolg: boeren, burgers, bestuursleden van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze en Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur bij de provincie. Zij heeft juist daarvoor, vrijdag, in het biologische tuindersbedrijf van de familie Jonkers aan de Molenbroekseweg de samenwerkingsovereenkomst tussen provincie en landcoöperatie mee ondertekend.

Navolging
Spierings is enthousiast over het groene initiatief in het beekdal, tussen Middelbeers en Vessem. ,,Vroeger gingen natuur en landbouw hand in hand, ook in de beekdalen. De boeren en burgers, vermeende tegenstanders, worden in dit project verenigd om landbouw en natuur bij de Kleine Beerze samen te brengen. Zo worden ze samen verantwoordelijk voor natuur en voedselproductie. Dat voorbeeld verdient navolging. De landcoöperatie valt wellicht niet een-op-een te kopiëren overal in Brabant, maar deze manier van samenwerken werkt zeker inspirerend”, vindt de bewindsvrouw.

Die waardering vanuit de provincie wordt even later nog concreet in de vorm van de Agrofoodpluim voor de landcoöperatie. Deze grossiert daarmee al bijna in de trofeeën: met het ‘natuurlijk boeren’ in het beekdal werden ook al prijzen gepakt bij de ZLTO Initiatiewedstrijd en in de Kempentrofee­verkiezing.

Jarenlange lobby
Bestuursvoorzitter van de landcoöperatie en ‘groene ondernemer’ Herman Wevers: ,,Er is een jarenlange lobby aan voorafgegaan, onder meer door een groepje gedreven, verantwoord werkende boeren. Nu moeten we zorgen dat we zoveel mogelijk certificaten verkopen van de beschikbare veertig hectare provinciegrond aan betrokken burgers om het plan te kunnen dragen. De eerste twee zijn al verkocht en ook twee boeren hebben een pachtovereenkomst onder duurzame voorwaarden getekend.”

De boer met pachtovereenkomst ‘nummer 001’ is geitenhouder Michael Borsten uit Oostelbeers. ,,Straks bepaalt de ledenvergadering wat er duurzaam verbouwd wordt, of dat er een kikkerpoel of landschapskunst komt. Het rendement voor leden en pachters is ondergeschikt aan het ideaal van een mooi beekdal. We zijn de luchtfietserij al lang voorbij. We planten dit seizoen al vijf hectare bloemenrand en zaaien diverse granen in en de gemeente gaat houtsingels en boomlanen met zichtlijnen bekostigen.”