Volledig scherm
Q-koorts verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. © anp

Brabantse burger gelooft niet in snelle controle veeboer

EINDHOVEN - Nu uit een steekproef blijkt dat gemeenten amper zicht hebben op wat er bij veeboeren gebeurt, sturen bestuurders aan op snelle controles. Burger- en milieugroepen hebben daar weinig fiducie in: 'De slager keurt zijn eigen vlees'. 

Het Brabants Burgerplatform Minder Beesten reageert gelaten op de steekproef van de provincie. Volgens het platform is slechte handhaving door gemeenten en het feit dat veeboeren de regels aan hun laars lappen niet nieuw. ’We geven al veel langer aan dat controles niet deugen.'

De provincie, opdrachtgever van de steekproef, was volgens een woordvoerder wél verrast door de vele tekortkomingen. „We hadden al wel signalen gekregen dat handhaving op sommige plekken voor verbetering vatbaar was, maar dat het bij eigenlijk alle gecontroleerde gemeenten niet goed zit was ook voor ons nieuw.”

Steekproef

Oirschot kwam slecht uit de steekproef en scoorde een onvoldoende. „We zijn teleurgesteld in de steekproef”, meldt een woordvoerster. „We hebben als één van de weinige gemeenten in Brabant enorm geïnvesteerd in het gezondmaken van de intensieve veehouderij en het terugdringen van overlast. We hebben 225 van de 230 veehouderijen in de gemeente gecontroleerd. Het is zuur dat de controle door de provincie nu net twee bedrijven betrof die nog geen bezoek van de gemeente gehad hebben. We stellen sinds 2015 jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor toezicht bij veehouderijen.”

De uitkomsten van de steekproef waren al voor de zomer bekend. Toch kwam de provincie er pas maandag mee naar buiten. „We hebben in de tussentijd met negen gemeenten een proef gedraaid om te kijken hoe het beter kan”, meldt een zegsman vanuit Den Bosch. Daaruit blijkt dat er een uniform inspectieprogramma moet komen zodat alle Brabantse veehouderijen tussen 2018 en 2021 tenminste één keer gecontroleerd kunnen worden.

Brief

Ondanks het feit dat ook Gemert-Bakel door de mand viel, zijn ze daar naar eigen zeggen nog in afwachting van de provincie. „We wachten op een brief van de provincie waarin de tekortkomingen die geconstateerd zijn worden toegelicht. Op basis hiervan kunnen we besluiten of en welke maatregelen er genomen worden.” In Deurne nemen ze de steekproef met een korreltje zout. „Wij controleren onze bedrijven al intensiever dan de provincie voorstelt. Bovendien telt onze gemeente vierhonderd agrarische bedrijven waarvan er nu twee onder de loep genomen zijn.”

Bij Stichting Groen Kempenland kijken ze met argusogen naar de ontwikkeling dat steeds meer taken van de Rijksoverheid en Provincie overgedragen worden aan de gemeenten. „De ZLTO zit rechtstreeks aan tafel bij vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en het opstellen van normen voor bijvoorbeeld volksgezondheid”, constateren bestuursleden A. Vermeulen en E. van Overbeek. ’Een slager die zijn eigen vlees keurt' twitterde Geert Verstegen namens het platform 'Minder Beesten'.

Nuance

De ZLTO nuanceert de uitkomsten uit de steekproef. „Het is onmogelijk om op basis van een proef bij dertig boerenbedrijven conclusies te trekken voor de hele Brabantse sector met meer dan vijfduizend veehouderijen”, zo meldt een woordvoerster. Bovendien kan een afwijking op de vergunning ook positief zijn zo is de boerenredenatie. „Er kan een betere luchtwasser staan dan uit de administratie blijkt.” De ZLTO is bereid om met de gemeenten rond de tafel te gaan om te kijken hoe het toezicht beter geregeld kan worden. 

Volgens Maria Berkers van Stop de Stank is dat echter niet wenselijk. „In gemeenten met relatief weinig inwoners kan een kleine groep veehouders het beleid bepalen. We zien ook oproepen van agrarische organisaties aan veehouders om vooral actief te worden in de lokale politiek of in dorpsraden.” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Huizenprijzen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot
    Kaart

    Huizenprij­zen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot

    TILBURG/OIRSCHOT - De huizenprijzen gaan door het dak. In het tweede kwartaal van dit jaar werden wederom minder woningen verkocht, terwijl de prijzen verder stegen. De hardst stijgende woningprijzen zijn in Amsterdam (19,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017) en Tilburg/Oirschot (17,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017). Dat meldt LocalFocus op basis van cijfers van de NVM.

Kempen