Volledig scherm
Q-koorts verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. © anp

Brabantse burger gelooft niet in snelle controle veeboer

EINDHOVEN - Nu uit een steekproef blijkt dat gemeenten amper zicht hebben op wat er bij veeboeren gebeurt, sturen bestuurders aan op snelle controles. Burger- en milieugroepen hebben daar weinig fiducie in: 'De slager keurt zijn eigen vlees'. 

Het Brabants Burgerplatform Minder Beesten reageert gelaten op de steekproef van de provincie. Volgens het platform is slechte handhaving door gemeenten en het feit dat veeboeren de regels aan hun laars lappen niet nieuw. ’We geven al veel langer aan dat controles niet deugen.'

De provincie, opdrachtgever van de steekproef, was volgens een woordvoerder wél verrast door de vele tekortkomingen. „We hadden al wel signalen gekregen dat handhaving op sommige plekken voor verbetering vatbaar was, maar dat het bij eigenlijk alle gecontroleerde gemeenten niet goed zit was ook voor ons nieuw.”

Steekproef

Oirschot kwam slecht uit de steekproef en scoorde een onvoldoende. „We zijn teleurgesteld in de steekproef”, meldt een woordvoerster. „We hebben als één van de weinige gemeenten in Brabant enorm geïnvesteerd in het gezondmaken van de intensieve veehouderij en het terugdringen van overlast. We hebben 225 van de 230 veehouderijen in de gemeente gecontroleerd. Het is zuur dat de controle door de provincie nu net twee bedrijven betrof die nog geen bezoek van de gemeente gehad hebben. We stellen sinds 2015 jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor toezicht bij veehouderijen.”

De uitkomsten van de steekproef waren al voor de zomer bekend. Toch kwam de provincie er pas maandag mee naar buiten. „We hebben in de tussentijd met negen gemeenten een proef gedraaid om te kijken hoe het beter kan”, meldt een zegsman vanuit Den Bosch. Daaruit blijkt dat er een uniform inspectieprogramma moet komen zodat alle Brabantse veehouderijen tussen 2018 en 2021 tenminste één keer gecontroleerd kunnen worden.

Brief

Ondanks het feit dat ook Gemert-Bakel door de mand viel, zijn ze daar naar eigen zeggen nog in afwachting van de provincie. „We wachten op een brief van de provincie waarin de tekortkomingen die geconstateerd zijn worden toegelicht. Op basis hiervan kunnen we besluiten of en welke maatregelen er genomen worden.” In Deurne nemen ze de steekproef met een korreltje zout. „Wij controleren onze bedrijven al intensiever dan de provincie voorstelt. Bovendien telt onze gemeente vierhonderd agrarische bedrijven waarvan er nu twee onder de loep genomen zijn.”

Bij Stichting Groen Kempenland kijken ze met argusogen naar de ontwikkeling dat steeds meer taken van de Rijksoverheid en Provincie overgedragen worden aan de gemeenten. „De ZLTO zit rechtstreeks aan tafel bij vergunningen, bestemmingsplannen, handhaving en het opstellen van normen voor bijvoorbeeld volksgezondheid”, constateren bestuursleden A. Vermeulen en E. van Overbeek. ’Een slager die zijn eigen vlees keurt' twitterde Geert Verstegen namens het platform 'Minder Beesten'.

Nuance

De ZLTO nuanceert de uitkomsten uit de steekproef. „Het is onmogelijk om op basis van een proef bij dertig boerenbedrijven conclusies te trekken voor de hele Brabantse sector met meer dan vijfduizend veehouderijen”, zo meldt een woordvoerster. Bovendien kan een afwijking op de vergunning ook positief zijn zo is de boerenredenatie. „Er kan een betere luchtwasser staan dan uit de administratie blijkt.” De ZLTO is bereid om met de gemeenten rond de tafel te gaan om te kijken hoe het toezicht beter geregeld kan worden. 

Volgens Maria Berkers van Stop de Stank is dat echter niet wenselijk. „In gemeenten met relatief weinig inwoners kan een kleine groep veehouders het beleid bepalen. We zien ook oproepen van agrarische organisaties aan veehouders om vooral actief te worden in de lokale politiek of in dorpsraden.” 

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen