Volledig scherm
© ANP XTRA

Controles op veehouderijen in Brabant aangescherpt

EINDHOVEN - Veehouderijen in Brabant worden beter onder de loep genomen de komende tijd. In de komende drie jaar krijgt het grootste deel van de boerenbedrijven minimaal één uniforme inspectie. Dat hebben de drie omgevingsdiensten in Brabant, waaronder de ODZOB voor deze regio, met elkaar afgesproken.

Er is veel te doen over het toezicht op veehouderijen, na onthullingen over mestfraude en het rapport van de provincie, die in september concludeerde dat gemeenten veel steken laten vallen bij de controle op boerderijen. ,,Met dit inspectieproject krijgen de gemeenten en de provincie een goed beeld van de sector en wordt oneerlijke concurrentie door het niet naleven van regelgeving voorkomen”, stellen de omgevingsdiensten.

Luchtwassers

Veehouders worden gecontroleerd op onder meer de aanwezigheid van luchtwassers en het aantal dieren. Daarnaast krijgen de boeren informatie over het verwijderen van asbestdaken - iets dat voor 2024 moet zijn gebeurd - en energiebesparende maatregelen.

Vooralsnog doet iets meer dan de helft van de Brabantse gemeenten, 33 van de 64, mee aan het project. ,,Maar dat wil niet zeggen dat de rest niet meedoet", zegt een woordvoerder van de Omgevingsdienst. ,,Het kan zijn dat er nog over besloten moet worden. En in de gemeenten die niet meedoen, gaan de reguliere controles natuurlijk gewoon door."

Mestfraude

Naar aanleiding van de publicaties over mestfraude hebben boerenorganisaties, mestvervoerders en andere betrokken partijen deze week een plan van aanpak neergelegd bij minister Carola Schouten (Landbouw). Er komt een keurmerk voor alle ondernemers binnen de sector. Zonder certificaat kan het voor mestbedrijven moeilijk worden een lening te krijgen of hun product te laten vervoeren. De controle wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie.

Schouten komt zelf ook met maatregelen, zoals meer toezicht en handhaving. Ook wil ze dat subsidies voor frauderende bedrijven worden stopgezet en eventueel teruggeëist. Daarnaast worden de complexe mestregels eenvoudiger.

Overtredingen

Deze week werd ook duidelijk dat bij bijna de helft van de mestverwerkers die door de provincie worden gecontroleerd de laatste vijf jaar overtredingen zijn geconstateerd. Dat antwoordt het provinciebestuur op vragen van Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP).

Om precies te zijn gingen 23 van de 50 bedrijven de fout in. Daarbij gaat het volgens de provincie om overtredingen van klein tot groot. ,,Van het ontbreken van een energieplan tot het op grote schaal overtreden van milieuwetgeving.” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement