Volledig scherm
© Bert Jansen

Cursus Oirschotlogie in de steigers

OIRSCHOT - De voorbereidingen voor de cursus 'Oirschotlogie' in Oirschot zijn in volle gang. In maart staat de eerste sessie op het programma. De werving van cursisten wordt in januari opgestart.

In mei vond op initiatief van Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) een eerste informatiebijeenkomst plaats in brouwerij VandeOirsprong. Nadien is een projectgroep ontstaan met afgevaardigden van de heemkundeverenigingen 'De Heerlijkheid Oirschot' en 'Den Beerschen Aard', SBEO, VVV en IVN.

De leuze van Oirschotlogie is: 'Ge hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen'. Het doel is om personen uit de gemeente wegwijs te maken in de cultuurhistorische geschiedenis en de ontwikkeling van Oirschot en de Beerzen. Het overdragen en veiligstellen van kennis over de historie vergroot het gevoel van verbondenheid met de gemeente, zo is de gedachte.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer historie en bestuur, natuur en landschap, ruimtelijke ontwikkeling, architectuur, religieus erfgoed, industrieel erfgoed, folklore, gebruiken en dialect. Deze thema's worden verpakt in lezingen, rondleidingen en een fietstocht.

De cursus bestaat uit zeven zaterdagochtenden, om de twee weken, te beginnen op 4 maart en eindigend op 27 mei.

Kempen