Volledig scherm
Impressie van een geprinte gevel zoals De Meeuw en DUS architecten die gezamenlijk ontwikkelen. © Sylvia van den Hoek

De Meeuw uit Oirschot met DUS in 3D geprinte gevel

OIRSCHOT - De Meeuw wil een volledig recyclebare in 3D geprinte design gevel op de markt brengen. De Oirschotse producent van flexibele huisvesting gaat daarvoor een samenwerking aan met het Amsterdamse architectenbureau DUS.

Vervanging van een gevel kost nu veel tijd en geld en vergt altijd inzet van nieuw materiaal, zegt De Meeuw. De te ontwikkelen gevel kan worden vermalen tot kunststofkorrels waarmee een volledig nieuw ontworpen exemplaar kan worden geprint. Dit betekent dat gebouwen als ze opnieuw worden ingezet steeds van een nieuw, uniek design kunnen worden voorzien.

Het is de ambitie van de twee partners om bij de productie van de eerste gevels ook gebruik te maken van gerecycled materiaal, bijvoorbeeld uit shampooflesjes. 

De Meeuw verwacht dat de eerste gevels over ongeveer 1,5 jaar op de markt kunnen worden gebracht.

De Oirschotse bouwer wil door de samenwerking met het architectenbureau een stap zetten in de optimalisatie van het bouwproces.  Ook kan het design bereikbaar maken voor zijn klanten in het bedrijfsleven, zorg en onderwijs en voor zijn nieuwe compacte woningconcept Nezzt.

Kempen