Opening Dorpshuis Oostelbeers
Volledig scherm
Opening Dorpshuis Oostelbeers © Rens van Ginneken

Dorpshuis in kerk in Oostelbeers is 'godsgeschenk'

OOSTELBEERS - Zo'n honderd genodigden, verbouwers, omwonenden, mensen van Stichting Dorpshuis Oostelbeers en de nieuwe uitbaters waren zaterdag bij de officieuze opening. Het dorpshuis met feestzaal in de voormalige kerk heet voortaan 'De Kerk Oostelbeers'. 

Er is in korte tijd veel werk verzet om met de kermis te kunnen openen. 

Historie
In tal van details is de historie van de voormalige Andreaskerk nog terug te vinden in het dorpshuis en de feestzaal. Het doopvont staat er nog en het glas-in-lood bleef behouden. De oude kerkbanken werden verwerkt in de bar en zelfs de haakjes van de bidmatjes zitten er nog aan. In het cafégedeelte is een knus hoekje ingericht als 'Bie(r)chtkamer'. Een dj laat vanaf een altaar 'God is a dj' klinken en een gelikte lichtshow laat de imposante gewelven mooi zien. Er is zelfs speciaal Andreasbier van de tap. De Oostelbeerzenaren lijken onder de indruk van de nieuwe looks van de kerk.  "Alles klopt" en "Ik ben gruwelijk blij met hoe het is geworden" is er dan te horen bij de bezoekers, veelal met een glaasje bubbels in de hand. Voorzitter van Stichting Dorpshuis Oostelbeers, Han Struijs, toont apetrots de nieuwe inrichting: "Een juweeltje!", zo stelt hij vast.

Scepsis
"Gruwelijk blij" is ook Ruud van Herk van de stichting, ook vanwege de royale subsidie die pas werd toegezegd door Het Oranje Fonds. "We hadden ingezet op zo'n zesduizend euro voor invalidenvoorzieningen. Het fonds raadde ons echter aan om het breder in te steken. Voor het totale project kregen we de maximale som: veertigduizend euro." Met het afstoten van de Oostelbeerse kerk door het bisdom in 2014 kwam dit gebouw als 'dorpshuis nieuwe stijl' in beeld. Daarvoor waren de financiën lastig rond te krijgen. Van Herk vertelt: "Er was scepsis over de haalbaarheid. Uiteindelijk is het rondgekomen met een gemeentelijke subsidie van 750.000, onze eigen fondsenwerving en inbreng van de uitbaters. Zo gingen we met de kerk van een goddelijke drie-eenheid naar een financiële drie-eenheid. De huidige uitbaters, Erik Haenen en Alwin Houwing van voorheen De Leerfabriek in Oisterwijk hebben het hele idee geweldig goed opgepakt. Zij waren echt een geschenk uit de hemel", zo concludeert Van Herk in toepasselijke religieuze metaforen.

Opening Dorpshuis Oostelbeers
Volledig scherm
Opening Dorpshuis Oostelbeers © Rens van Ginneken

Geen concessies
Buurtbewoners Perry Adriaans en Jan Deenen voorzien weinig problemen met de nieuwe feesttempel. "Er is steeds goed contact geweest met stichting en uitbaters en we zijn prima geïnformeerd", aldus Adriaans. Deenen: "Ik ben sowieso blij dat hiermee het oude en lelijke vorige gemeenschapshuis verdwijnt. Ik vermoed wel dat ik hier geregeld zal komen."

Ook voor de Oostelbeerse werkgelegenheid lijkt De Kerk een plus. "Ik zal hier geregeld in de weekends en met feesten in de bediening staan", vertelt de 18-jarige Evy van Gestel. "Ik heb er vertrouwen in. De eigenaars zijn echte horecamensen en je ziet dat ze alles tot in de puntjes voorbereiden." Ruud Adriaans is als Oostelbeerse aannemer betrokken bij de verbouwing. "We hebben gelukkig geen concessies hoeven doen op het ontwerp. Het is heel sfeervol geworden. Mooi dat het kerkgebouw zo behouden blijft."

De officiële opening van De Kerk Oostelbeers is op 16 september. Tot die tijd wordt er nog gewerkt aan onder meer de vergaderruimtes.

Opening Dorpshuis Oostelbeers
Volledig scherm
Opening Dorpshuis Oostelbeers © Rens van Ginneken

Lees ook:

Generaties Adriaans betrokken bij kerk Oostelbeers