Volledig scherm
Een toekomstbeeld van de Eindhovensedijk. Aan beide zijden van de weg is de Oirschotse Heide beter zichtbaar. © Gemeente Oirschot

Eindhovensedijk van kazerne tot viaduct krijgt ander gezicht

OIRSCHOT - De Oirschotse Heide wordt opener aan de randen van de Eindhovensedijk. De kap van bomen geeft andere flora en fauna meer kansen.

De Eindhovensedijk in Oirschot tussen de kazerne en het A58-viaduct krijgt een ander uiterlijk. De weg maakt deel uit van de te vormen Groene Corridor tussen de centra van Eindhoven en Oirschot en aan beide zijden van de weg wordt het groen flink aangepakt. Het beeld moet opener worden.

De Groene Corridor op Eindhovens grondgebied - de Oirschotsedijk - is de laatste jaren al flink veranderd. In oktober beginnen ook werkzaamheden aan de Eindhovensedijk. Dit deel blijft tussen Oirschot en de kazerne open voor autoverkeer in twee richtingen (met een fietspad ernaast). Wel wordt het omliggende groen omgevormd.

De gemeente Oirschot heeft daarover overleg met Eindhoven, Brabants Landschap en ministerie van Defensie. ,,Er is niet gekozen voor grootschalige kap, maar voor omvorming door selectieve dunning", schrijft het college aan de raad.

De Groene Corridor wordt gekenmerkt door een 'laanstructuur' met zomereiken. Met het kappen van een aantal bomen wordt het beeld van een 'bomenlaan' ook op het deel van de Eindhovensedijk benadrukt. De omvorming van de heide vindt plaats in de eerste circa tien meter van beide zijden van de weg. De Oirschotse Heide wordt opener, de activiteiten van defensie worden daardoor ook beter zichtbaar. In het voorjaar werden al twee nieuwe parkeer- en recreatieplekken geopend aan de Eindhovensedijk.

Insecten

De kap van bomen geeft andere flora en fauna meer kansen. De meer open en zonnige bosranden zijn bovendien goed voor insecten, stelt de gemeente. Onderzoek van bureau Ecologica in 2015 toonde aan dat er 72 wilde bijensoorten voorkomen in het gebied.

De werkzaamheden duren tot in het voorjaar van 2019. Veelal wordt het echte resultaat pas in de zomer van 2020 zichtbaar, omdat het gebied tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Omdat bomenkap een flinke impact heeft op het beeld van de Eindhovensedijk worden inwoners na de zomer geïnformeerd. Ook wordt een bord geplaatst om het werk aan te kondigen. Nu al zijn bomen gemarkeerd. Die met een blauwe stip blijven staan.