Volledig scherm
Groene Woud Express. © Frank Van Den Heuvel

Elektrische bussen tussen WK en Markt Oirschot

OIRSCHOT - Het is een bijzonder initiatief; vanaf donderdag rijden twee volledig elektrische bussen tussen het WK IJslandse Paarden aan de Wintelresedijk en het centrum van Oirschot. Het gaat om een proef. In de nabije toekomst hoopt Martijn Pijnenburg de toeristenbussen te laten rijden over de Groene Corridor tussen Oirschot en Eindhoven of mogelijk in het Groene Woud, het natuurgebied in de stedendriehoek Eindhoven-Den Bosch-Tilburg.

Het is niet de eerste keer dat Martijn Pijnenburg uit Spoordonk opzien baart met ideeën op het gebied van duurzaamheid. In 2012 kreeg Pijnenburg de gemeentelijke 'Ondernemer van het Jaar- CO2-prijs'. Eerder dit jaar vestigde de eigenaar van de nertsenfarm de aandacht op zich met het plan om drie windmolens te bouwen op zijn perceel aan de Nieuwedijk. De kans is overigens klein dat die turbines er daadwerkelijk komen, omdat er te weinig steun is bij gemeente en milieu-organisaties.

De Groene Woud Express is een nieuw concept, waarmee Pijnenburg hoopt de toeristische aantrekkingskracht van Oirschot en de Groene Corridor te versterken. Als de proeven slagen, wil hij een of enkele bussen aanschaffen, die vervolgens te huur zijn en naar diverse toeristische bestemmingen in de regio rijden. De Groene Corridor is de nog te ontwikkelen groene verbinding tussen het 18 Septemberplein in Eindhoven en de Markt in Oirschot. Pijnenburg: ,,Maar wellicht kunnen we de bussen straks laten doorrijden naar Tilburg.”

Draagvlak
Bij de gemeente Oirschot heeft Pijnenburg een subsidieverzoek ingediend. Ook is hij in overleg met Streekhuis het Groene Woud. ,,Hoe het precies vorm krijgt, weet ik nog niet”, zegt Pijnenburg. ,,Veel zaken hebben we nog in onderzoek. Essentieel is dat er straks veel draagvlak is. Ik zoek ook echt de samenwerking met partners, zoals gemeente, VVV en centrummanagement, Oirschotse horeca-ondernemers, toeristische attracties, musea etc.”

Vergelijkbare bussen rijden onder de naam City Tours al in Hoorn. Pijnenburg: ,,Daar is het een groot succes. De bus wordt daar bestuurd door een vrijwilliger, die als een gids ook vertelt over de gebouwen en locaties op de routes."

Twee elektrische bussen, nu nog eigendom van de leverancier, pendelen donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 15.00 en 21.00 uur tussen de locatie van het WK en de Markt. De bussen, die elk veertien passagiers kunnen herbergen, worden bemand door vrijwilligers en vertrekken vanaf de speciale, herkenbare haltes. Een enkele reis kost 2 euro.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Huizenprijzen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot
    Kaart

    Huizenprij­zen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot

    TILBURG/OIRSCHOT - De huizenprijzen gaan door het dak. In het tweede kwartaal van dit jaar werden wederom minder woningen verkocht, terwijl de prijzen verder stegen. De hardst stijgende woningprijzen zijn in Amsterdam (19,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017) en Tilburg/Oirschot (17,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017). Dat meldt LocalFocus op basis van cijfers van de NVM.

Kempen