Volledig scherm
© ANP

Extra budget voor project duurzame landbouw Oirschot

OIRSCHOT - Om de plannen rond de knelpunten- en urgentiegebieden in Oirschot goed te kunnen afronden, is nog een extra budget van 173.200 euro nodig. Een voorstel met die inhoud is goedgekeurd door de gemeenteraad.

Een duurzame Oirschotse veehouderij in 2020, dat is het grote doel van een project waarin Oirschot de nek uitsteekt. Onder leiding van SP-wethouder Frans van Hoof wordt al enkele jaren gewerkt aan plannen om de overlast van de veehouderij drastisch te verminderen. Enerzijds door twaalf overbelaste gebieden aan te pakken en te komen tot 'verbeterplannen', anderzijds door het intrekken van ongebruikte vergunningen.

Verduurzamen
Oirschot is een voortrekker op het gebied van het tegengaan van overlast door veeteelt en VVD'er Ad van de Sande vroeg zich in de raadsvergadering hardop af of Oirschot die rol moet vasthouden. ,,Het beleid is op zijn zachtst gezegd strenger dan vanuit hogere overheden vereist wordt. Daar zijn wij het niet mee eens. Oirschot wil het beste jongetje van de klas zijn. De agrarische sector heeft al heel veel gedaan om te verduurzamen. Ik denk dat urgentiegebieden niet helpen om verder te verduurzamen."

Wethouder Van Hoof is juist trots op die rol. ,,We zijn koplopers. We lopen voorop in Brabant wat duurzame landbouw betreft en we gaan daarmee door totdat we vinden dat de transitie geslaagd is. Daarom willen we het beste jongetje van de klas zijn." Mark Timmermans (CDA) is dat met de wethouder eens: ,,Oirschot steekt boven het maaiveld uit. Vol in de wind."

De Gewone Man
CDA en De Gewone Man kwamen met een voorstel om de term 'urgentiegebied' te schrappen, omdat dat zou helpen om het imago van de gebieden te verbeteren. Volgens verschillende raadsleden kan het zijn dat huizen moeilijker te verkopen worden als ze in een urgentiegebied liggen. Van Hoof ziet dat de term inderdaad negatief opgepakt kan worden, maar denkt dat het op dit moment nog van meerwaarde is om de gebieden urgentiegebieden te blijven noemen. ,,Die term helpt ons om met een goede aanpak te komen. Ik ben ervoor om het stickertje eraf te halen zodra het niet meer nodig is."

De meerderheid in de raad kon zich daarin vinden en dus kwam de motie niet in stemming.

Van Hoof komt begin juni terug naar de raad om de stand van zaken te bespreken. 

Kempen