Volledig scherm
Martino en Loes Verbruggen in restaurant De Meulen in Oirschot.

Gedwongen afscheid van restaurant De Meulen in Oirschot

OIRSCHOT - Tweeëntwintig jaar geleden, in 1996, namen ze samen het restaurant over. Op 1 mei houdt het op. Martino en Loes Verbruggen stoppen noodgedwongen met het runnen van De Meulen en dat doet pijn. ,,Maar de vele reacties van onze gasten doen ons goed.”

De Meulen is een veelgeprezen restaurant in Oirschot. Op een geweldige plek, bij de karakteristieke stellingmolen De Korenaar, een monument uit 1857, draaien de Verbruggens een ‘Franse, klassieke keuken met een modern tintje’. Het loopt goed, dat is niet de reden dat over een kleine twee maanden toch het laatste gerecht wordt geserveerd.

Oorzaak is dat de eigenaar het pand voor zich opeist en de huurovereenkomst heeft opgezegd. Er is een lange juridische strijd gevoerd, tot aan het Hof van Cassatie toe, maar Martino en Loes Verbruggen hebben er geen stokje voor kunnen steken. Ze willen er niet over uitweiden. Het molencomplex is immers eigendom van de familie, wat het extra pijnlijk maakt. ,,Het speelt eigenlijk al sinds november 2009”, zegt Loes Verbruggen. ,,Bijna tien jaar. We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen, maar dat is niet gelukt.”

Bib Gourmand 

Het personeel en de vaste gasten zijn inmiddels ingelicht. Hartverwarmend, noemt Loes Verbruggen hun medeleven. ,,We hebben veel vaste gasten. Een flink aantal komt al twintig jaar hier.” De Meulen was lange tijd een café, in handen van de ouders Verbruggen. In ’90 werd het een restaurant, dat in ‘96 door Martino en Loes werd overgenomen. Het bezoek kreeg een flinke boost toen het restaurant zo’n tien jaar geleden een ‘Bib Gourmand’ kreeg van Michelin, een aanbeveling voor restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ook kreeg De Meulen iets later een onderscheiding in de Gault Millau-gids. ,,Door die twee erkenningen is het erg druk geworden”, zegt Martino. ,,In de weekends is het altijd vol, op doordeweekse avonden ook vaak.”

In De Meulen mag het dan stoppen, de liefde voor het vak verdwijnt allerminst. Martino en Loes Verbruggen zijn van plan om op een andere locatie een restaurant te starten. Met een vergelijkbare grootte: ongeveer vijftig couverts. Martino: ,,Ik zoek een goede balans. Ik houd van koken, sta graag in de keuken en dat wil ik combineren met het ondernemerschap. Als het restaurant te groot wordt, dan ben je alleen maar aan het managen.”

Het restaurant is tot en met 2 april geopend voor à la carte-reserveringen. Daarna richten de uitbaters zich in de slotweken op de vaste gasten. ,,Om met hen op culinaire wijze afscheid te nemen.” Loes: ,,Veel mensen willen graag nog een laatste keer lekker komen eten. Daar gaan we honderd procent onze energie in steken.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement