Volledig scherm
Burgemeester Ruud Severijns.

Gemeentelijke fusie Kempen steeds dichterbij

OIRSCHOT - Een fusie in de Kempen komt steeds dichterbij. De kans is groot dat ook Oirschot, in navolging van Eersel, een waarnemend burgemeester aanstelt. Bovendien benoemde de provincie vrijdag Jetty Eugster als waarnemer in Reusel-De Mierden.

Als burgemeester van Schijndel stond Eugster aan de wieg van de samenvoeging van haar gemeente, Veghel en Sint-Oedenrode tot Meierijstad. Haar benoeming tot waarnemer in Reusel-De Mierden mag als belangrijk signaal worden gezien vanuit het provinciehuis. Eerder al werd Peter Maas –voormalig burgemeester van Sint Oedenrode – benoemd tot waarnemer in Bladel.

Procedure
Oirschot heeft de procedure om te komen tot een benoemde burgemeester, opvolger van Ruud Severijns, al opgestart. Dat proces wordt waarschijnlijk afgebroken. Komende maand wordt de knoop doorgehakt. Bij een rondgang langs de raadsfracties tekent zich al een meerderheid af voor een waarnemer. De raad van Eersel besloot donderdagavond al om voor een waarnemer te kiezen als opvolger van Anja Thijs.

Eerder drong de provincie bij de vijf Kempengemeenten – Oirschot, Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel –nadrukkelijk aan op een gezamenlijke visie. Het ging gedeputeerde Anne-Marie Spierings niet snel genoeg. De vijf gemeenten werken al intensief samen, maar ‘de vijf’ zitten nog allerminst op één lijn als het gaat om de (bestuurlijke) toekomst.

Zelfstandig
Bergeijk is het meest expliciet en wordt gezien als ‘het vierkante wiel’ aan de wagen. Die gemeente ziet niets in een herindeling en wil zelfstandig blijven. Het Eerselse besluit verandert daar vooralsnog niets aan.

Bladel houdt de kaarten nog tegen de borst. Coalitiepartij CDA geeft aan dat de huidige samenwerking tussen de Kempengemeenten (onder andere in de Kempencommissie) eerst beter op de rit moet komen voordat überhaupt aan een herindeling gedacht kan worden. Oppositiepartij VVD houdt alle opties open, ook een herindeling is niet uitgesloten.

Kempen