Volledig scherm
Vader en zoon Adriaans. © FotoMeulenhof

Generaties Adriaans betrokken bij kerk Oostelbeers

OOSTELBEERS - Al sinds 1830 is de naam Adriaans als timmer- en later bouwbedrijf verbonden aan Oostelbeers. Nu de kerk wordt verbouwd tot dorpshuis zetten vader Henk en zoon Ruud Adriaans een mooie familietraditie voort.

Het is even klimmen over smalle houten laddertjes, naar de nok van de voormalige Oostelbeerse kerk, maar het zicht op de solide houten dakconstructie en gemetselde gewelven is de moeite waard. En daar staat het bewijs, onmiskenbaar op een dikke grenen dwarsbalk: 'C. Adriaans, 1934'.

Ruud Adriaans hoort bij de jongste van zes generaties binnen bouwfamilie Adriaans. Ook vader Henk is volop betrokken bij het project om de voormalige kerk tot dorpshuis om te toveren. Bij de inscriptie vertelt Ruud: "Cees Adriaans was mijn opa. Als achttienjarige bouwde hij hier samen met mijn overgrootvader Adriaan Adriaans aan de kapconstructie."

Bouwbedrijf
Over zijn bijzondere bouwfamilie: "De bedrijfsoprichter was ook een Adriaan Adriaans. Hij werd in 1823 de eerste burgemeester van De Beerzen. In 1830 echter legde hij zijn ambtsketen af, om als timmerman verder te gaan. Het bedrijf bleef altijd in de familie en mijn opa Cees, die hier zijn naam op de balk schreef, maakte er een echt bouwbedrijf van." Vanaf de bouw van de kerk bleef het bouwbedrijf erbij betrokken.

Monumentale waarde kerk
"In 2015 hebben we nog renovatiewerkzaamheden onder Monumentenzorg aan de kap gedaan. We vonden de verbouwing tot dorpshuis direct een mooi project", vertelt Ruud. "Er is een selectieprocedure geweest. Van het bouwbedrijf werd een maatschappelijke bijdrage gevraagd. Onze meerwaarde zit verder in onze betrokkenheid als Oostelbeers' bedrijf en in onze kennis over de kerk en monumentale gebouwen. De grootste uitdaging bij deze verbouwing was toch wel het laten voldoen van een ruim tachtig jaar oud kerkgebouw aan de eisen van een dorpshuis anno nu, mét behoud van de monumentale waarde. Zo worden de gemetselde gewelven geïsoleerd, het cafédeel komt half in en half buiten de kerk met een glazen aanbouw en aan de kant van de pastorie komt een uitbouw met de toiletgroepen, opslag en keuken. Om het kerkelijke beeld binnen te behouden zijn verder alle leidingen voor elektra, riolering, luchtbehandeling, bieraanvoer, gas en vloerverwarming zoveel mogelijk onder de vloer weggewerkt. Een mooie, complexe klus. Er is nog flink wat werk voor de boeg, maar we gaan het zeker halen voor de opening met de Oostelbeerse kermis op zaterdag 24 juni", besluit hij.

Een mooi toeval is dat de familienaam nu ook verbonden is aan de bijzondere architectuur van de verbouwing. Rik Adriaans van architectenbureau BOUWkunst WERKplaats, volle neef van Ruud, vertelt: "Wij zijn na een openbare aanbesteding uitgekozen en we werken voor een kostendekkende vergoeding. Ik ben ervan overtuigd dat we straks bij de afronding trots kunnen terugkijken op een mooie samenwerking."