Vlnr Caresse Donks, Liz Snelleman, Pleun van den Broek, Pien van Straaten en Jens Rugebregt.
Volledig scherm
Vlnr Caresse Donks, Liz Snelleman, Pleun van den Broek, Pien van Straaten en Jens Rugebregt. © Sandra Peerenboom

'Giebelen en gek doen vind ik allebei erg leuk'; 'De Tovenaar van Oz' in Oirschot en Gemert

OIRSCHOT/GEMERT/SCHIJNDEL - Kleurrijke decorstukken op de vloer, in de coulissen giebelen kinderen. De musical De Tovenaar van Oz komt er aan.

Kleintje BMT, de jeugdafdeling van het Brabants Muziek-Theater uit Schijndel, presenteert in de kerstvakantie De Tovenaar van Oz in Oirschot en Gemert. Een week geleden was de eerste doorloop in Sociaal Cultureel Centrum De Vink in Schijndel. 36 Brabantse kinderen stonden in alle vroegte voor de deur. Voor het eerst mogen ze in hun 'Oz-pakken' spelen; zonder schmink, die wordt pas opgesmeerd bij de voorstellingen.

Productieleider Alexandra Peperkamp glimt met recht van trots. Vanwege De Tovenaar van Oz, maar ook van de vorige week in de wacht gesleepte Amateur Musical Awards gloeit ze nog na. Zowel voor Beste Musical Drama als voor Beste Mannelijke Hoofdrol Drama werd BMT gelauwerd, twee van de vijf nominaties werden verzilverd. ,,Geweldig om daar op het podium van Carré te staan, het was zo goed verzorgd. Voor amateur-jeugdmusicals bestaat helaas nog geen award, daar wil ik me nog wel hard voor maken. Ik zou De Tovenaar van Oz wel in kunnen sturen, omdat we spelers ouder dan 12 jaar hebben. Maar dan maken alleen de oudere kinderen kans op een prijs en dat is niet eerlijk naar de jongere kinderen toe." Hoewel Peperkamp het betreurt dat er in Schijndel geen podium is dat BMT kan herbergen, is ze blij met de belangstelling uit de regio: ,,Men weet ons nu vanuit meerdere plaatsen te vinden. Blijkbaar zijn we uniek. Onze kids krijgen een professionele opleiding en touren net als echte sterren naar meerdere theaters."

Bange leeuw

Pien van Straaten (11) uit Schijndel speelt de bange leeuw: ,,In de musical speel ik met veel emotie en grote bewegingen en ben ik op zoek naar moed. Het verhaal gaat over Doortje in het land van Oz. Ze is daar verzeild geraakt en probeert met haar vrienden weg te komen. Allemaal willen ze iets: Doortje wil naar huis, de blikken man wil een hart en de vogelverschrikker wil hersens. De moraal van het verhaal is dat iedereen een talent heeft. Ook al zijn anderen soms beter ergens in, jij bent ook de moeite waard. Mijn teksten en pasjes goed onthouden vind ik soms lastig. Dat we in Oirschot en Gemert spelen is leuk, dan komen er misschien ook andere mensen dan alleen onze familie en bekenden. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vind het knap dat ik zover ben gekomen. Toen ik door de auditie was en ik ook nog een hoofdrol had, was ik erg blij. Mijn droom is om in grote musicals te spelen, zoals The Lion King."

Liz Snelleman (8) uit Schijndelvindt het wel spannend om straks voor een publiek van honderden mensen te staan. ,,Maar dan zeg ik gewoon tegen mezelf 'geen stress, je kunt het wel'. In de musical heb ik verschillende rollen: klaproos, plakker en bewoner. Ik mag als plakker lekker giebelen en gek doen; dat vind ik het allerleukste. Dansen en zingen vind ik allebei erg leuk. Wanneer ik op moet, denk ik opeens 'oh jee, wat was nou mijn tekst?!'. Maar meestal komt het wel goed."

De eerste repetitie was op 10 maart. De vijf voorstellingen bieden ruimte voor in totaal 1.700 bezoekers. De kinderen komen uit: Schijndel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Veghel, Someren, Vught, Boxtel, Oss, Boekel, Waalwijk, Den Dungen, Heeswijk-Dinther en Best. 3 januari spelen ze in De Eendracht in Gemert en 4 en 5 januari in De Enck in Oirschot.

Kayleigh Hustinx speelt in De Tovenaar van Oz, maar repeteert ook voor de rol van kleine Annie in de musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt die vanaf maart 2018 door het land trekt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement