Volledig scherm
© Thinkstock

Gildemanifestatie
jarig Sint Joris Oirschot

OIRSCHOT - Het Sint Joris Gilde Oirschot viert zondag 21 mei het 475-jarige bestaan. Ter gelegenheid hiervan wordt er een grootse gildemanifestatie gehouden met deelname van meer dan vijftig Brabantse schuttersgilden.

's Ochtends zijn er al een ontvangst voor afgevaardigden van de gilden bij Brouwerij Vandeoirsprong en een gildemis in de St. Petrusbasiliek aan de Markt in Oirschot. Tegen de middag verkast het gezelschap vanaf Vandeoirsprong naar het gildeterrein 'Vandevoorthof' aan de Heersbaan. 

Om 13.00 uur trekken de deelnemende schuttersgilden in hun kleurrijke kostuums door het buurtschap Straten, waar in 1542 het Sint Joris gilde werd opgericht. Daarna gaan de meer dan 1500 deelnemers zich op het gildeterrein met elkaar meten in vendelen, trommelen, schieten met handboog, kruisboog en geweer.  Voor de jeugd zijn er spelletjes. Ook wordt zij uitgedaagd om zich in gildekostuum met vendels, gekroonde koningen en koninginnen, hellebaarden, trommen en kruisbogen te presenteren. Er is een streekmarkt en er zijn tal van demonstraties.

In de feesttent op het gildeterrein is om 19.00 uur de prijsuitreiking.

Kempen