Volledig scherm
Leo Smetsers. © -

Goochelaar Leo Smetsers uit Oirschot, een leven lang entertainer

VIDEOOIRSCHOT - Al meer dan twintig jaar verdient Leo Smetsers uit Oirschot de kost als clown en - de laatste jaren - goochelaar. Hij treedt op, geeft les en verkoopt zelfbedachte trucs. "Het wordt steeds gekker."

In het hoofd van Leo Smetsers gaat ‘het’ altijd maar door; het verzinnen van nieuwe trucs, het nadenken over nieuwe facetten van bestaande trucs. ,,Dat blijft hierboven maar draaien”, zegt hij, terwijl hij met twee handen naar zijn brein wijst. ,,Ja, ook ’s nachts. Het komt regelmatig voor dat ik midden in de nacht wakker schiet. Dan sta ik op en werk het idee achter mijn computer meteen uit. Tegen de ochtend kruip ik dan weer terug in bed om nog even te slapen.”

Ballonnen

57 Jaar is hij nu en al meer dan twintig jaar is de Oirschottenaar professioneel clown en goochelaar. Het begon in 1997. Hij was pompbediende en speelde in november en december zwarte piet bij het sinterklaasfeest in Oirschot. Hij is van nature goed met kinderen en maakte er elke keer iets bijzonders van, met ballonnen of met goochelen. ,,Ik wilde elk jaar iets origineels doen.”

Een kennis adviseerde hem om er meer mee te doen. ,,Ik was altijd al een beetje entertainer, ook toen ik in de pomp werkte al. Thuis maakte ik graag wat muziek. Hij zei: dit is wat bij je past, dit moet je doen, waarom maak je geen clownspak? Vier maanden nadat dat pak klaar was, heb ik mijn baan bij de pomp opgezegd.”

Quote

Ik verzin een truc altijd voor mezelf, daar begint het mee.

Leo Smetsers

Tot een jaar of acht geleden was hij clown én goochelaar. Maar toen hij vijftig werd, ging hij daarover twijfelen. Moest hij nog langer clown zijn? In dezelfde periode kwam hij op een goochelcongres in het Engelse Blackpool in contact met de Canadees Richard Sanders, een autoriteit op het gebied van trucs en goochelen. ,,Hij zag mij daar een paar trucs doen en vroeg van wie die waren. Ik zei: van mezelf. Oh, heb je die gekocht, zei hij. Nee, antwoordde ik, die heb ik zelf gemaakt. Hij was meteen geïnteresseerd. Niet veel later kwam hij zelfs naar Oirschot. Hij wilde de rechten van een paar trucs en ik zei naïef: o, die mag je wel een hebben. Niet doen, zei hij, niet zomaar weggeven. Hij heeft me vervolgens erg geholpen. Duidelijk gemaakt hoe je met de verkoop van rechten van trucs iets kunt verdienen, geleerd hoe je promo’s en video’s maakt.”

Leo Smetsers – getrouwd, vader van twee dochters en opa van vijf kleinkinderen - kan heerlijk vertellen. Onrustig, altijd in de vijfde versnelling. Hij heeft het nu extra druk, want het zijn de bewogen dagen voor zijn jaarlijkse grote goochelevenement, zaterdag in het Hof van Solms in Oirschot. Overdag geeft hij samen met vier andere goochelaars – van wie twee ingevlogen vanuit Engeland - les aan collega’s, profs en amateurs, die zich speciaal hebben ingeschreven. ’s Avonds gaan de deuren open voor het ‘gewone’ publiek. De 200 kaarten in het Hof van Solms waren in een mum van tijd uitverkocht.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Goochelaar Leo Smetsers op zijn werkkamer in Oirschot. © FotoMeulenhof

De Oirschottenaar heeft op jaarbasis 150 tot 180 optredens als goochelaar per jaar. ,,Het wordt eigenlijk steeds gekker.” Zo’n dertig keer geeft hij les aan andere goochelaars. In binnen- en buitenland. Tot zaterdagavond laat zit hij in het Hof van Solms, zondagochtend reist hij in alle vroegte alweer in het vliegtuig naar Engeland om een lezing te geven. ,,Goochelaars wereldwijd loggen dan online in, kijken mee, kunnen vragen stellen. Heel interactief, kei leuk om te doen.”

Perfectionist

Er zijn niet zoveel goochelaars die zelf trucs bedenken. Smetsers doet het wel. Nooit puur om commerciële redenen. ,,Ik verzin een truc altijd voor mezelf, daar begint het mee. Ik wil ‘m ook altijd door en door getest hebben, moet weten hoe mensen reageren. Als het gevoel goed blijft, werk ik ‘m telkens verder uit. Ik ben een perfectionist, het duurt lang voordat een truc helemaal af is. Jaren soms. Met één truc ben ik in 2011 begonnen, nu gaan de rechten naar Amerika. Grappig is dat ie via Amerika weer in Nederlandse winkels komt te liggen.”

Quote

De basis van goochelen is trainen, trainen, trainen.

Leo Smetsers

De verkoop van rechten is geen big business, benadrukt Smetsers. ,,Als je ziet hoeveel uren in zo’n truc zitten, is het commercieel niet zo interessant. Sommige trucs leveren iets op, bij sommige speel ik quitte, soms ook slaat een truc niet aan.”

Bij een verkochte truc wordt een zelfgemaakte instructievideo toegevoegd. Het onder de knie krijgen van een truc kost vele, vele uren arbeid. Smetsers lacht. ,,Ik krijg wel eens de reactie van een beginnend goochelaar: ‘mooie truc, maar daar moet ik wel veel voor trainen’. Ja, zeg ik dan, dat moet je inderdaad. Dat is de basis; trainen, trainen, trainen.”

Als Smetsers voor een optreden naar - pak 'm beet - Groningen rijdt, heeft ie behalve het stuur ook balletjes of muntjes in zijn handen. Zijn vermaarde vingervlugheid wordt continu onderhouden. ,,Het komt niet vanzelf.”

Hij kan het gemakkelijk opbrengen. Ook na al die jaren spat de passie er nog steeds vanaf. ,,Het is gewoon fántástisch om te doen. Ik ben altijd omringd door vrolijkheid, het positieve van het leven. De mensen verrassen, iemand een leuk moment bieden, dat is toch kicken?"

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement