Volledig scherm
Het nieuwe college van Oirschot, vlnr: Jan Heijman, Judith Keijzers-Verschelling, Esther Langens en Piet Machielsen. © Crista Castelijns

Groen licht voor raadsbreed akkoord Oirschot; wethouders geïnstalleerd

OIRSCHOT - Een beetje onwennig nog, maar positief gestemd begonnen raad en college van Oirschot gisteravond aan een nieuwe, bijzondere episode in de lokale politiek. Niet langer is er sprake van een coalitie-akkoord, maar de zes fracties gaven in de raadsvergadering groen licht aan een raadsbreed akkoord.

Hoe het allemaal gaat uitpakken, moet in de komende vier jaar duidelijk worden. De fracties stemden na zes weken van intensieve beraadslagingen in en gaan er dus voor. De ene partij heel positief, de andere nog wat zuiniger. 'Positief-kritisch' noemden ze dat dan.

De meeste aarzeling was vanzelfsprekend voelbaar bij de fracties die in de oude terminologie 'oppositie' genoemd zouden worden: VVD, D66 en Sociaal Progressief Oirschot. ,,We hebben met een positieve grondhouding meegedacht", zei Corine van Overdijk namens de liberalen. ,,Of dit echt een goede oplossing is, zal moeten blijken. We hebben ons ook zorgen gemaakt, met name over het democratisch gehalte. Als de mensen gaan zeggen: we hoeven niet meer te stemmen want jullie zijn het toch overal over eens, hebben we de plank misgeslagen.”

Ook Raf Daenen hield namens Sociaal Progressief Oirschot zijn voet nog in de buurt van de rem. Hij uitte zijn zorgen over het ‘verwachtingsmanagement’ bij alle ambities voor de komende vier jaar. ,,Je kunt een euro maar één keer uitgeven.”

De fracties realiseren zich dat nog heel wat hobbels genomen moeten worden voordat de ‘nieuwe politiek’ als succes kan worden bestempeld. Zowel de raad als het college moet zich een nieuwe rol aanmeten. Belangrijkste verandering is dat de wethouders voortaan bestuurders zijn voor de hele raad, en voor niet één partij of een coalitie.

Quote

Of dit echt een goede oplossing is, zal moeten blijken

Corine van Overdijk (VVD)

Wethoudersploeg

Die nieuwe wethoudersploeg werd gisteravond geïnstalleerd. De portefeuilles moeten formeel nog worden bekrachtigd, maar Piet Machielsen (CDA) gaat zich onder meer buigen over ruimtelijke ordening, wonen, centrumontwikkeling, economie en vermarkting van Oirschot. Jan Heijman (De Gewone Man) krijgt financiën, onderwijs, jeugdzorg en dienstverlening in zijn pakket en Esther Langens (Dorpsvisie) wordt verantwoordelijk voor het sociale domein (behalve jeugdzorg), de toekomst van de veehouderij, beheer openbare ruimte, een deel economie en duurzaamheid.

Heijman is nog lid van provinciale staten namens de partij Lokaal Brabant. In eerste instantie zou hij dat combineren met het wethouderschap, maar daar ziet hij vanaf, mede op aandringen van de andere fracties in Oirschot. Heijman stopt als statenlid om zich volledig te kunnen focussen op zijn nieuwe baan. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement