Volledig scherm
© anp

Hoeveel geld mag bibliotheek in Oirschot kosten?

OIRSCHOT - De hoofdvestiging van de Oirschotse bibliotheek in De Enck verdwijnt in haar huidige vorm. Zoveel is zeker. Of er iets voor terugkomt en wat dan precies, dat blijft nog enkele maanden een vraag. Er zijn in grote lijnen twee scenario’s. 

Inwoners moeten voortaan in Best naar de bieb (met hooguit een dependance in Oirschot) of er blijft toch een activiteitenprogramma in de lucht met een kleinschalige fysieke biebvestiging.

De keuze is straks aan de raad, die dinsdagavond op de hoogte werd gesteld van de stand van zaken. Het gaat daarbij om geld: hoeveel heeft de politiek over voor bibliotheekwerk in Oirschot zelf? Die knoop wordt doorgehakt als in juni de kadernota op tafel ligt. Daarin wordt geld gereserveerd in de begroting van 2018 en de jaren erna.

Bezuinigingen
Het college heeft van de raad de opdracht gekregen om naar bezuinigingen op professionele instellingen te kijken. In september gooide wethouder Caspar van Hoek de knuppel in het hoenderhok met de aankondiging om driekwart van de subsidie van de bieb weg te snijden. De instelling heeft in Oirschot 3450 leden. Tot nu toe betaalt Oirschot jaarlijks vier ton aan de bieb. Daarvoor krijgt het een fraaie vestiging in De Enck en drie kleine schoolbibliotheken in Spoordonk en de Beerzen. Het college stelde voor om het subsidiebedrag fasegewijs af te bouwen tot een ton per jaar. De fracties vonden dat wat al te drastisch. Zij riepen Bibliotheek De Kempen en het college op om met een ‘toekomstbestendig plan’ te komen.

Dat ligt er nu. Maar dat past niet binnen het maximale bedrag van een ton. De kosten van het voorstel van Bibliotheek De Kempen belopen een bedrag in de orde van twee ton (minimale variant) tot 260.000 euro, zo is berekend. Dan is er ruimte voor educatie voor de groep van 0 tot 18 jaar en aandacht voor de kwetsbaren groepen, zoals laaggeletterden, 'nieuwe Nederlanders' en ouderen.  Hoe de beoogde 'biebplek' eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Net als het lot van de huidige schoolbiebs.

Om de discussie helder te krijgen heeft het college bewust een alternatief gezocht dat wél voldoet aan de bezuiniging en is daarbij uitgekomen bij Best. Er zijn gesprekken gevoerd met het gemeentebestuur en de bibliotheekleiding van de buurgemeente. De optie-Best, met een dependance in bijvoorbeeld het Kempenhorst-college, is de minimale variant die mogelijk is binnen de wettelijke verplichtingen van een gemeente.

Knoop doorhakken
Hoewel de raad dinsdagavond alleen maar werd bijgepraat en pas later de knoop zal doorhakken, konden de fracties het niet laten om al een tipje van de sluier op te lichten. Veel partijen lieten al doorschemeren weinig te voelen voor het ‘scenario-Best’, dat al meteen een ‘doemscenario’ werd genoemd. 

Daaruit kan Bibliotheek De Kempen hoop putten. Maar zeker is dat het Oirschotse bibliotheekwerk flink uitgekleed gaat worden. ,,Hoe dan ook", zei directeur Anneke Schellens gisteravond na afloop. ,,We zullen enorm aan de slag moeten."

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen