Volledig scherm
Nellie Lenssen, Wilma van Heerebeek, Jim Stada, Elly Boemaars en Ruud Merks (vlnr). © eigen foto

In bres voor behoud Oirschotse bieb

OIRSCHOT - Het Steuncomité Houd een volwaardige bibliotheek in Oirschot is nog niet gerust op een goede afloop van het snijden in de gemeentelijke subsidie. Met een brandbrief en een petitie willen ze de Oirschotse politiek doordringen van de onmisbaarheid van een eigen bieb.

‘Zie het maar als een actie om de bevolking en de politiek wakker te schudden”, opent Nellie Lenssen uit Oirschot. Het steuncomité ontstond uit de frustratie over het feit dat wethouder Cas­par van Hoek (Dorpsvisie) in oktober een bezuinigingsvoorstel van 285.000 euro op de Oirschotse bieb wilde bespreken. De gemeenteraad zou daarover op 27 juni een oordeel moeten vellen. Er zou dan nog een jaarlijkse subsidie van een ton overblijven om de centrale bibliotheek en de uitleenpunten in de scholen overeind te houden.

Wilma van Heerebeek van het comité: ,,Dat is echt een schrikbeeld. Voor 100.000 euro kun je geen volwaardige bibliotheek hebben in onze gemeente.” In de praktijk kan de gemeente voor een ton aan haar wettelijke verplichting voldoen, maar de richting die dan gekozen zou moeten worden kan op weinig bijval van het comité rekenen. ,,De leden zouden dan worden doorverwezen naar de bibliotheek in Best, met mogelijk een dependance in het Kempenhorst College. De leden gaan naar onze verwachting niet naar een school om boeken te lenen en al zeker niet naar Best”, aldus Van Heerebeek.

Moeite
Waarop de noodzaak voor bezuiniging is gestoeld, weten de leden van het comité niet. Inmiddels heeft Bibliotheek de Kempen een alternatief plan uitgewerkt, waarmee de jaarlijkse subsidie naar 200.000 tot 260.000 euro kan worden teruggebracht, maar waarmee wel een aantal belangrijke zaken overeind kunnen worden gehouden. Het comité schaart zich achter dat plan. Ruud Merks: ,,Daarmee kunnen de leesbevordering en mediawijsheid onder de jeugd en de aandacht voor kwetsbare groepen zoals laaggeletterden, ­ouderen die moeite hebben met computers en het Taalcafé voor nieuwe Nederlanders worden gehandhaafd. De overheid heeft over deze zaken ook de mond vol en kan zich dus niet zomaar terugtrekken als mede-faciliteerder.” Het comité beseft dat er ook met deze kleinere bezuiniging maatregelen genomen moeten worden. ,,De bieb zal misschien iets verkleind moeten worden, of er moet een partner gezocht worden, bijvoorbeeld in Welzijn Best-Oirschot. Maar circa 250.000 per jaar is echt de ondergrens voor een bieb met 3.450 leden: anders kun je niks. Hopelijk beseffen de Oirschottenaren en de gemeenteraad snel dat we ons in moeten zetten voor het behoud van een eigen bieb. Als die verdwijnt, komt-ie nooit meer terug”, besluit comitélid Elly Boemaars.

Meer info over de petitie: behoudbieboirschot.petities.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement