Volledig scherm
Het WK IJslandse paarden in Oirschot. © ED

Internationaal publiek bij WK IJslandse Paarden in Oirschot

OIRSCHOT - Van heinde en ver, veelal uit het hoge Noorden, kwamen de liefhebbers afgelopen week naar Oirschot voor het WK IJslandse paarden. Ook zaterdag waren de gereserveerde plaatsen op de tribunes van de Oval Track weer bijna allemaal bezet door duizenden enthousiastelingen.

Nederlands hoor je bijna niet. Wel flarden Engels, Duits, Noors (of Zweeds) en taalklanken die IJslands moeten zijn. De mensenmassa flaneert tussen de races door even buiten het stadion, de 'Oval Track' , langs de vele shops en snoeptentjes waar van alles te koop is. Hier vindt een wereldevenement plaats, perfect georganiseerd (dat zeggen de bezoekers zelf) door Stoeterij De Breidablik en tig vrijwilligers uit het dorp Oirschot. Alles is maatje extra large. Dat begint al op het giga parkeerterrein waar heel veel motorische paardenkrachten door vriendelijke verkeersregelaars naar een parkeerplek worden geloodst. Eenmaal binnen is het ook groot, groter, grootst. Het restaurant zou zomaar in een Olympisch dorp hebben kunnen staan. Stapels verse regionale producten voor een lopend buffet doen het water in de mond lopen. Afrekenen kun je bij de kassa's, met pijlen aangeduid als 'cash only' of 'cards only'.

Kracht én zacht

De tribunes lopen langzamerhand weer vol voor het volgende wedstrijdonderdeel. Vidar Halldorsson en zijn vrouw Ragna Bogadottir komen uit IJsland. "Wij zijn dol zijn op IJslandse paarden. We gaan al dertig jaar naar wedstrijden toe", zegt de fokker van IJslandse paarden in het Engels. "Ze laten zich makkelijk leiden en je kunt er comfortabel op rijden." Halldorsson is vol lof over dit WK. "Dit is het beste toernooi wat ik sinds jaren heb meegemaakt. Alles is goed hier, voor de paarden en voor de mensen. Jullie kunnen trots zijn." Een paar rijen verderop zit een jong stel, Vera en Thomas uit Oostenrijk. "Ik heb zelf een IJslands paard, en mijn vriend heeft kaartjes voor deze wedstrijd gekocht voor mijn verjaardag." Ook dat is passie. Haar paard heet Garpur, een IJslandse naam; alle IJslandse paarden krijgen IJslandse namen. Garpur betekent 'the strong one'. "Ik hou van deze paarden, omdat ze heel krachtig zijn, maar ze hebben ook een zacht karakter." Kracht én zacht, dat is de IJslander.

De stadionspeaker kondigt in het Engels de wedstrijd aan. Uit de boxen schalt 'We will rock you' van Queen, en het publiek stampvoet mee. Gejuich, applaus en wapperende IJslandse vlaggen voor de winnende IJslandse deelnemer Mánu Hilmarsson, een van de achttien wereldkampioenen.

Op weg naar de uitgang kunnen we bij de kraam van Land van Oirschot nog even in het Nederlands praten met voorzitter Stijn Valks: "Dit is een geweldige promotie voor Oirschot." Inderdaad, ook Oirschot heeft een wereldprestatie neergezet.

Volledig scherm
Enthousiast publiek zwaait met IJslandse vlaggen voor een IJslandse deelnemer aan het WK IJslandse Paarden. © ED

Kempen