Volledig scherm
Een archieffoto van Chris Hoeven bij zijn huidige stal aan Langereijt 37. © Ton van de Meulenhof

'Langereijt' Oostelbeers opnieuw naar rechter

OOSTELBEERS - Krijgt varkenshouder Chris Hoeven een vergunning om een grotere stal te bouwen aan Langereijt in Oostelbeers? Die vraag blijft voorlopig nog onbeantwoord. Binnenkort mag de rechter er zich weer over buigen.

De twist over de locatie van Hoeven aan Langereijt 37 duurt inmiddels al meer dan tien jaar. Waar nu een stal van 350 meter staat, in het buitengebied tussen Oirschot en Oostelbeers, wil de ondernemer een volwaardig varkensbedrijf van de grond tillen. Veel mensen in de omgeving zijn tegen. De gemeente ook. Er zijn al talloze rechts- en beroepszaken over gevoerd. 

Nu krijgt de zaak opnieuw een wending. Sinds het najaar leek alles erop te wijzen dat de gemeente Oirschot alsnog moest overgaan tot het verlenen van de vergunning. Daartoe gedwongen door Raad van State, die de gemeente op de vingers tikte. Hoeven zou een stal van 905 vierkante meter mogen bouwen, in tweede instantie eventueel te vergroten naar 1,5e hectare. Toch heeft het college nu weer besloten om die vergunning te weigeren. Dat gebeurt op procedurele gronden: Hoevarko heeft gevraagde informatie niet binnen de vereiste termijnen ingeleverd.

Dat klopt, maar het echte probleem ligt bij een eis die eind vorig jaar is opgelegd aan Hoeven. Oirschot wil dat het bedrijf voldoet aan het nieuwe provinciale beleid van stalderen. Als Hoeven aan de Langereijt een stal van ruim 900 vierkante meter wil bouwen, dan moet elders honderdtien procent van die oppervlakte gesaneerd worden.

Hak zetten

Het bedrijf had de gevraagde informatie over dat stalderen nooit op tijd aan kunnen leveren, stelt Chris Hoeven, maar gaat überhaupt niet akkoord met de eis. Het nieuwe beleid van de provincie geldt pas sinds juli, terwijl Hoeven al meer dan een decennium bezig is om een vergunning te verkrijgen. De ondernemer is ervan overtuigd ‘dat de gemeente hem op deze manier alsnog een hak wil zetten’. ,,We zullen de stalderingseis voorleggen aan de rechter.”

Dus krijgt het dikke dossier een nieuw hoofdstuk, waarschijnlijk niet het laatste.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement