Volledig scherm
42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers © Ministerie van Defensie

'Limburg krijgt stukje van Oirschot'

OIRSCHOT - Een stuk grond van 235 vierkante meter in Oirschot wordt binnenkort waarschijnlijk Limburgs grondgebied. Dat meldt De Limburger. Het gaat om een plek bij de landmachtkazerne in Oirschot. Daar staat sinds kort een monument voor gesneuvelde leden van het regiment van de Limburgse Jagers.

Dat moest weg uit Weert toen Defensie de kazerne daar sloot, tot verdriet van Limburg. De commissaris van de Koning in Noord-Brabant en de gouverneur van Limburg bekijken hoe ze de grondruil het beste kunnen regelen.

Veteraan Frans Clement zegt tegen De Limburger dat hij het stukje grondruil een doekje voor het bloeden vindt: ''Een mooi gebaar. Maar het monument had in Limburg moeten blijven''.


Verhuizingen
​Het regiment van de Limburgse Jagers is een infanterieonderdeel van defensie. Ze spelen al tweehonderd jaar een actieve rol in het leger. In de jaren zestig kreeg het infanterie op de Frederik Hendrik kazerne in Blerick een monument waarop de namen stonden van eervol gesneuvelde kameraden. Na de sluiting van die kazerne werd het monument verplaatst naar de KMS in Weert. Maar na de sluiting van de kazerne in Weert in december 2014 moest het monument opnieuw verhuizen. Tot groot verdriet van 'de mannen' ging het monument naar Oirschot.


Het verplaatsen van het monument buiten Limburg was volgens Clement heel erg. ''Het is niet zo maar een monument. Er staan namen op van soldaten met wie ik samen heb gevochten in de jaren 1946-1950 in West-Java. Soldaten die ik naast me heb zien sneuvelen. Die ik na een gevecht heb moeten wegslepen uit de modder en het bloed van het slagveld.'' Het waren zijn Limburgse kameraden en daarom was de verhuizing naar Brabant een tegenslag.

Kempen