BMF-directeur Selçuk Akinci en Toon Loonen, gebiedsmanager Natuurmonumenten (r) overhandigen 21.319 handtekeningen aan Oirschots wethouder Esther Langens (m).
Volledig scherm
BMF-directeur Selçuk Akinci en Toon Loonen, gebiedsmanager Natuurmonumenten (r) overhandigen 21.319 handtekeningen aan Oirschots wethouder Esther Langens (m). © Fotomeulenhof

Massaal nee tegen megastal in Spoordonk

OIRSCHOT - Wethouder Langens van Oirschot kreeg maandagmiddag 21.319 handtekeningen overhandigd van mensen die zich tegen een nieuwe megastal in Spoordonk keren. Donderdag dient een rechtszaak.

Het was een beetje vreemde bijeenkomst, maandag in het gemeentehuis van Oirschot. Wethouder Esther Langens kreeg ruim 21.000 handtekeningen overhandigd van tegenstanders van de komst van een nieuwe megastal in Spoordonk. Maar Langens hoefde niet overtuigd te worden. Immers, ze is zelf, met het hele college, ook tegen de bouw van het nieuwe bedrijf aan de rand van de Kampina. ,,Wij staan naast elkaar, niet tegenover elkaar. Maar juridisch kúnnen we in onze ogen de vergunning niet weigeren.”

De handtekeningen zijn in de voorbije maanden opgehaald met een internetpetitie, georganiseerd door Natuurmonumenten en de Brabantse Milieu Federatie (BMF). Met de actie wilden de milieu-organisaties hun betoog kracht bijzetten: het is in hun ogen ‘onbestaanbaar’ dat er zestienduizend biggen worden ondergebracht aan de Logtsebaan in Spoordonk, op slechts een paar meter van de toch al zo kwetsbare natuurgebied De Kampina.

Signaal

De plannen voor de megastal zijn afkomstig van de Boxtelse varkenshouder Johan van Hal. Hij heeft al vele jaren een vergunning om in Spoordonk te starten, maar maakte daar nog geen gebruik van. Na lang wikken en wegen besloot de gemeente Oirschot in december om niet langer medewerking te verlenen. De bestaande vergunningen werden ingetrokken en de nieuwe aanvraag werd geweigerd. Niet veel later kwam dezelfde gemeente tot de conclusie dat dat ‘politieke signaal’ juridisch niet houdbaar was. Uit angst voor forse schadeclaims werd in het voorjaar alsnog een nieuwe vergunning verleend. Onbegrijpelijk, vonden BMF, Natuurmonumenten en een aantal bezorgde omwonenden. Zij zijn verontwaardigd dat de gemeente niet gewacht heeft op de rechtszaak over de kwestie, die komende donderdag dient. ,,Je moet de strijd wel durven aangaan”, zei BMF-directeur Selcuk Akinci gistermiddag.

De rechters moeten de zaak nu uit de impasse halen. De gemeente hoopt de stal te kunnen tegenhouden, maar acht die kans zeer klein, gezien de rechten van de ondernemer. Omwonenden en milieuclubs denken voldoende argumenten te hebben om de rechters alsnog te overtuigen.