Volledig scherm
Leo van Gestel. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Mimakkus workshop in bibliotheek Oirschot: Clown hoef je niet te zijn

OIRSCHOT - Een workshop om vanuit het gevoel contact te maken met mensen die lijden aan dementie. Leo van Gestel van miMakkus doet dat samen met bibliotheek Oirschot.

Leo van Gestel (55) is beroepsmilitair. En miMakker bij Stichting miMakkus. Een miMakker maakt op gevoel contact met mensen voor wie taal niet meer vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld met mensen die lijden aan Alzheimer of andere vorm van dementie. Leo: ,,Mensen met dementie hebben vaak geen besef van tijd of plaats en maken minimaal contact. Wij benaderen hen heel voorzichtig met ons lichaam, onze adem en energie. Maar vooral met rust en respect. Zij hebben de regie, niet wij."

Dementie

In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseert bibliotheek Oirschot in samenwerking met Van Gestel een workshop om vanuit gevoel contact te maken met mensen met dementie. Van Gestel: ,,Samen met mijn collega Jeanny Kroot reik ik in die workshop veel handvatten aan. Mensen hoeven echt geen rode neus op. Want niet iedereen past die neus. Maar de methode wel." Hij doelt op de methode van miMakkus waar hij in 2007 zijn opleiding volgde. Leo: ,,Het zijn hele kleine simpele dingen. Zeg bij het weggaan bijvoorbeeld niet dat je naar huis gaat, want dan willen ze mee en dat kan niet. Zeg liever dat je boodschappen gaat doen. Want in de beleving van de dementerenden kom je dan nog terug. En blijf rustig. Laat je agenda thuis. Want dat voelen ze, jouw stress."

Grappenmaker

Als beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht is Leo uitgezonden naar Irak waar hij werkte bij de vliegtuigbewapening van de NF5 straaljagers. Daar, in Irak, probeerde hij ook te zorgen dat zijn collega's voldoende afleiding hadden, Leo was de grappenmaker. Na zijn terugkeer in Nederland kwam in een psychologische test bij de Luchtmacht naar voren dat Leo 'iets had met ouderen en cliniclowns'. Hij is op zoek gegaan en kwam uit bij de miMakkusmethode. Leo werkt nog steeds voor Defensie op Vliegbasis Eindhoven. En inmiddels ook alweer tien jaar als miMakker. Heel graag wil hij zijn kennis delen.

De workshop 'Vanuit gevoel contact maken met mensen met dementie' wordt gehouden op donderdag 20 september van 19.30-21.30 uur in bibliotheek Oirschot. 7,50 euro voor leden, tien euro voor niet-leden.

In bibliotheek Oirschot is heel veel materiaal voorhanden over dit onderwerp.