De locatie aan de Logtsebaan in Spoordonk zoals die er nu uitziet. Het plan is om hier stallen voor zestienduizend biggen te bouwen.
Volledig scherm
De locatie aan de Logtsebaan in Spoordonk zoals die er nu uitziet. Het plan is om hier stallen voor zestienduizend biggen te bouwen. © Rob Engelaar

Oirschot krijgt nieuwe kans om besluit Logtsebaan te verdedigen

DEN BOSCH - De gemeente Oirschot krijgt van de rechtbank nóg een kans om het besluit rondom de megastal aan de Logtsebaan beter te beargumenteren. Dat bleek donderdagochtend in de zitting in Den Bosch. 

Zeker is dat er voorlopig nog niet gebouwd wordt aan de Logtsebaan. Pas over 20 tot 25 weken komt er uitsluitsel in de juridische strijd. En ook dan liggen weer nieuwe procedures in het verschiet. 

Bij de rechtbank kwamen donderdag alle partijen bijeen die direct of indirect betrokken zijn bij de plannen voor de bouw van een stallencomplex in Spoordonk, pal tegen natuurgebied De Kampina. De Boxtelse ondernemer Johan van Hal wil daar een bedrijf bouwen voor zestienduizend biggen. Dat is tegen het zere been van enkele omwonenden en natuurorganisaties. 

Ook de gemeente Oirschot ziet het bedrijf daar liever niet verrijzen. Daarom besloot het college in december om de oude vergunningen van Van Hal in te trekken en de nieuwe aanvraag te weigeren. Maar een paar maanden later, na een eerste rechtszaak over de kwestie, oordeelde de gemeente dat het eerdere besluit juridisch niet houdbaar was. De kans op een schadeclaim was te groot. Daarom werd alsnog een nieuwe vergunning verleend.

Tik

Donderdagochtend lagen twee zaken voor. Varkenshouder Van Hal ging in beroep tegen het intrekken van de oude vergunningen, terwijl Natuurmonumenten, Brabantse Milieufederatie en omwonenden bezwaar maakten tegen het alsnog verlenen van een nieuwe vergunning.

Voor wat betreft het intrekkingsbesluit kreeg de gemeente opnieuw een fikse tik op de vingers. De belangen van Van Hal waren onvoldoende meegewogen. Eenzelfde conclusie had de rechter ook in april al getrokken. De rechtbank hakte de knoop evenwel nog niet door. Er komt een tussenuitspraak, waarbij de gemeente een nieuwe kans wordt geboden om de keuzes beter te motiveren. Een uitspraak komt er waarschijnlijk over 20 tot 25 weken.

Het andere aspect - het beroep van de natuurorganisaties en omwonenden  tegen de nieuwe vergunning - werd niet behandeld. Dat heeft alles te maken met de onduidelijkheid die er is rondom de PAS-regeling; de Programmatische Aanpak Stikstof. Die regeling ligt momenteel bij het Europese Hof en er zijn duidelijke signalen dat Nederland de regels zal moeten aanscherpen. Totdat het Europese Hof klare wijn schenkt, doen de Nederlandse rechters geen uitspraak. Ook niet over de megastal aan de Logtsebaan.

Dus wordt het toch al vuistdikke dossier in de komende maanden nog wat dikker. Wordt vervolgd.