Volledig scherm
© Thinkstock

Oirschot start met inwonersavonden: duurzame en toekomstbestendige gemeente

OIRSCHOT - Hoe ziet een duurzame en toekomstbestendige gemeente Oirschot eruit? Dat is de overkoepelende vraag tijdens drie inwonersbijeenkomsten die in de komende vijf weken worden gehouden in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen. Donderdagavond staat de eerste op de rol: in het gemeentehuis van Oirschot.

Zoals in tal van gemeenten in de schil rond Eindhoven moet ook Oirschot nadenken over de bestuurlijke toekomst.

De meeste gemeenten bepalen al voor 1 juli een standpunt, in Oirschot is gekozen voor een uitstel tot eind november. Dat geeft de nieuwe burgemeester, die per 1 oktober Ruud Severijns zal opvolgen, de gelegenheid om mee te praten over het verstrekkende besluit.

Werkgroep
Tot de vakantie wordt vooral informatie verzameld, in het najaar vindt de besluitvorming plaats. De raad bepaalt straks welke kant Oirschot op gaat. Om het proces naar eind november te begeleiden, is een speciale raadswerkgroep samengesteld, waarin alle fracties, de wethouders Piet Machielsen en Frans van Hoof en ambtelijk projectleider Kitty Schijven zijn vertegenwoordigd. Voorzitter is griffier Han Struijs.

Het ‘debat’ met de inwoners over de bestuurlijke toekomst kent een aantal stappen. Het burgerpanel heeft al een vragenlijst ingevuld en er werd een aparte enquête uitgeschreven onder Oirschotse jongeren. Er zijn inwonersbijeenkomsten in alle kernen. 

Gemeentes
Ondertussen heeft de raad een afspraak met een groot aantal omliggende gemeenten. Er wordt gesproken met de vier overige Kempengemeenten, Best, Veldhoven, Eindhoven, Boxtel, Hilvarenbeek en Oisterwijk. Op 31 mei is er een bijeenkomst voor maatschappelijke organisaties en ondernemers uit alle kernen en daarbovenop worden 'diepte-interviews' gehouden met enkele grote partijen in en rond Oirschot, zoals Eindhoven Airport, Defensie (vanwege kazerne binnen gemeentegrenzen) en Brainport Development.

De inwonersavonden staan onder voorzitterschap van het externe bureau Code Samen, dat eerder ook in Reusel-De Mierden eenzelfde proces begeleidde. Er is een vijftal scenario’s vastgesteld waarover gedebatteerd zal worden: verlengde zelfstandigheid, een ambtelijke fusie, het overdragen van bestuurlijke bevoegdheden en een bestuurlijke fusie.

In beeld
Als vijfde optie is toegevoegd dat de gemeente opgesplitst wordt en dat bij de verschillende delen andere fusiepartners in beeld kunnen komen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het scenario dat de Beerzen richting de Kempen bewegen terwijl Oirschot aansluiting zoekt bij Best, Veldhoven en het stedelijk gebied.

De eerste inwoneravond is donderdagavond in het gemeentehuis (aanvang 19.45 uur). De tweede is in Spoordonk op 15 mei (Spoordonkse Watermolen, 19.45 uur) en de derde op 22 mei in Middelbeers (De Kemphaan, 19.45 uur).

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement