Volledig scherm
De A58-brug over het Wilhelminakanaal in Oirschot wordt vanaf 2020 verbreed aan de zuidzijde. © Ronald Otter

Oirschot: verbreding A58 aan zuidkant

OIRSCHOT - Het A58-viaduct over het Wilhelminakanaal bij Oirschot wordt verbreed aan de zuidzijde. Dat ‘Salomonsoordeel’ hebben college en raad geveld. Rijkswaterstaat gaat de plannen nu uitwerken en in gesprek met alle omwonenden en bedrijven die getroffen worden door dit besluit.

De A58 wordt tussen Eindhoven en Tilburg (en tussen Galder en Sint-Annabosch bij Breda) verbreed naar drie rijstroken. Een van de punten waar dat project diep ingrijpt, is het viaduct ter hoogte van het Wilhelminakanaal in Oirschot. Er moeten woningen danwel bedrijven verdwijnen, of er nu aan de noordzijde (dorpskant) verbreed wordt of aan de zuidzijde. Rijkswaterstaat berekende dat er qua kosten weinig verschil is en legde de bal bij de gemeente Oirschot neer.

,,De raad wilde over deze kwestie geen politiek bedrijven en streefde ernaar om puur op rationele gronden tot een gezamenlijk standpunt te komen”, lichtte wethouder Caspar van Hoek dinsdag toe. ,,Dat is gelukt. Het college heeft dat nu bekrachtigd. Het is een moeilijk besluit geweest. Beide varianten hadden voors en tegens.”

Argumenten

Twee argumenten waren doorslaggevend. Met de huidige keuze blijft de karakteristieke en beschermde overgang van landelijk gebied naar dorpskern bij de Boterwijksestraat intact. Ook heeft deze optie het minste directe impact op het dorp, bijvoorbeeld qua geluidsoverlast.

De huizen aan het Kasteeltje en Den Heuvel kunnen nu blijven staan. Aan die zijde komt wel een geluidsscherm, maar dat kan zonder dat Rijkswaterstaat percelen hoeft te verwerven.

Aan de zuidzijde verandert veel. Over het exacte lot van woningen en percelen wordt meer bekend na gesprekken met de bewoners en ondernemers, zegt Rijkswaterstaat. De verbreding heeft ook consequenties voor een aantal tuinen aan de Proosbroekweg, Mgr. Van de Ven-straat en Hogepad. De waterberging bij bedrijventerrein De Scheper en het voorste deel van het terrein van Heras worden geraakt, net als het perceel van Caravan Extra.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Huizenprijzen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot
    Kaart

    Huizenprij­zen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot

    TILBURG/OIRSCHOT - De huizenprijzen gaan door het dak. In het tweede kwartaal van dit jaar werden wederom minder woningen verkocht, terwijl de prijzen verder stegen. De hardst stijgende woningprijzen zijn in Amsterdam (19,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017) en Tilburg/Oirschot (17,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017). Dat meldt LocalFocus op basis van cijfers van de NVM.

Kempen